Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detaljen i bilden avslöjar hur cheferna ville lura alla

Di TV live.
Ruzwana Bashir, till vänster i bild. Foto: Privat

En gruppbild på mäktiga företagschefer i techbranschen fick flera personer att reagera i sociala medier.

Problemet?

Att bilden photoshoppats för att göra den mer ”politiskt korrekt”.

Men sanningen bakom bilden är något annat, menar företaget som tagit den.

I förra veckan publicerade magasinet GQ en artikel om högt uppsatta chefer i techmeckat Silicon Valley.

Bland de chefer som förekom i artikeln fanns Reid Hoffman, grundare av LinkedIn, och Drev Houston, högsta chef på Dropbox.

På en bild som ingick i publiceringen kan man se hur 17 olika chefer står uppradande under ett besök i en italiensk by där de hälsade på den italienska modedesignern Brunello Cucinelli.

Bilden visade 15 män och två kvinnor.

Bilden i fråga. Foto: Twitter

Men många läsare och användare i sociala medier reagerade på gruppfotot och poängterade att något inte står helt rätt till.

Och det visade sig stämma.

Så avslöjades bilden

En närmare granskning visade att någon photoshoppat in de två kvinnorna i bilden. Ursprungsbilden föreställde 15 manliga chefer för olika techbolag men plötsligt fanns även Lynn Jurich, chef för SunRun, samt Ruzwana Bashir, chef för Peek, med på bilden.

Det var Buzzfeed som gjorde upptäckten och enligt sajten ska tidningen GQ ha fått den manipulerade bilden av en representant för modedesignern Brunello Cucinelli.

Bilden avslöjades av det faktum att Lynn Jurich, bakre raden, har ett betydligt mer lågupplöst, pixligt ansikte än övriga deltagare. Samt att Lynn Jurich, längst till vänster, har ett helt annat ljus på sig jämfört med männen i bilden. Det framstår också som att hon inte har någon som helst kontakt med övriga deltagare och inte är helt närvarande.

Buzzfeed granskade bilden ytterligare och det visade sig att bilden de facto redigerats i just Photoshop innan publicering, vilket avslöjas av metadata i bildens kod.

Senare ramlade man även över originalbilden och det bekräftades att bilden i tidningen hade manipulerats.

https://twitter.com/RMac18/status/1138778995108003840

Sanningen bakom bilden

Däremot är historien inte fullt så dramatisk som rapporteringen kanske gjort gällande.

Såväl Lynn Jurich som Ruzwana Bashir befann sig de facto på sammankomsten i Italien och var en del av delegationen.

– Men när vi insåg att vi inte hade en bild där alla närvarande var representerade lade vi till foton på två kvinnliga chefer, säger en talesperson för modedesignern Brunello Cucinelli till Buzzfeed och fortsätter:

– Fotona delades och godkändes av alla deltagare, inklusive de två kvinnorna, innan vi publicerade dem på Instagram

https://www.instagram.com/p/ByCu7UrJ9Lj/?utm_source=ig_embed

”Komiskt träffsäkert”

Buzzfeed skriver att modeföretagets förklaring till den manipulerade bilden inte köps fullt ut av användare i sociala medier. Flera personer skriver att företaget antagligen fick panik över bristen på jämställdhet och därför lade till två kvinnor i bilden.

”Kvinnorna godkände bilden. Men poängen här är att det uppenbarligen fanns en konversation om bristen på kvinnor i gruppbilden och att man, som i många fall av brist på mångfald, löste det problemet genom att photoshoppa in kvinnor i bilden”, skriver en person på Facebook.

Andra menar att kvinnorna var närvarande, och godkände bilden, men att bilden trots det ”kastar ljus” på ett verkligt problem i techbranschen.

”Jag känner att det här handlade mindre om att avslöja en photoshoppad bild och mer om att kasta ljus på bristen av jämställdhet i techbranschen. Oavsett om det är sant, falskt eller man håller sig neutral i frågan så har de rätt i att bilden är komiskt träffsäker och reflekterar hur branschen ser ut”, skriver en person på Facebook.

För flera andra är bilden en skitsak.

”De två kvinnorna var där, bara inte i bilden. De la till dem för att ha en bild på alla tillsammans. Det är ingen nyhet! Det finns tillräckligt med verkliga problem att skriva om”, skriver en person. 

Ytterligare en person, utan vetskap om bakgrunden, anklagar tidningen GQ för att ”falla för trycket” gällande jämställdhet.

”Så här går det när allt måste vara politiskt korrekt”, skriver personen på Facebook.

Ena kvinnan kommenterar

 Ruzwana Bashir, kvinnan till vänster i den manipulerade bilden, har kommenterat uppståndelsen på Twitter.

”Jag vet varför inte det är en så stor grej... jag blir inbjuden till coola saker hela tiden”, skriver hon på Twitter, där hon på egen hand har photoshoppat in sig i bilder, däribland omslaget till  Marvel-filmen ”Avengers: Endgame”.

https://twitter.com/ruzwana/status/1138947209356107781

I ytterligare ett inlägg med bilder från vistelsen i Italien skriver hon att ”jag lovar att ingen av bilderna är photoshoppade”:

https://twitter.com/ruzwana/status/1138879346561695746
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!