Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det tycker experterna om Apples nya Iphone

Recensenterna hyllar den utökade prestandan, kamerorna och att telefonen är vattentålig.
Foto: Monica Davey / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt får mobiltillverkaren kritik för blygsamma uppgraderingarna.
Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN

Åsikterna har varit många om nya Iphone 7 – men få har faktiskt använt den.

Recensenter på flera utvalda medier har provat telefonen i en vecka.

Här är experternas dom över Apples nya flaggskepp.

FAKTA

Specifikationer för Iphone 7 och Iphone 7 plus

Lagringsutrymme: 32 gigabyte, 128 gigabyte, 256 gigabyte.

Vikt: 138 gram och 188 gram för plus-versionen.

Skärm: 4,7 tum eller 5,5 tum för plus-versionen.

1334 * 750 pixlars upplösning med 326 ppi

1920 * 1080 pixlars upplösning med 401 ppi för plus.

Processor: A 10 Fusion-chip

Kameror: 12 megapixel-kamera med bländare på f/1,8 och 5* digital zoom.

Plus-versionen är utrustad med dubbel 12 megapixel-kamera och möjlighet till 2 gånger optisk zoom.

Videoinspelning i 4K, 1080p HD och optisk zoom för plus-versionen.

”Facetime”-kameran är på 7 megapixel och har en bländare på f/2,2.

Batteri: Inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri. Standby-tid: Upp till 10 dagar. Samtalstid (trådlöst): Upp till 14 timmar med 3G

För plusversionen är det upp till 16 dagar standby-tid och 21 timmar i samtalstid med 3G.

Operativsystem: IOS 10.

Övrigt: Damm- och vattentät med IP67-klassning. Fingeravtrycksläsning.

Pris: Att köpa en Iphone 7 kontant kostar från cirka 7 500 kronor och en Iphone 7 Plus från 8 800 kronor.

Källa: Apple.

I förra veckan lanserades nya Iphone 7 och Iphone 7 plus. Sedan dess har beställningarna rasat in på den nya telefonen från Apple. Samtidigt har kommentarerna haglat i sociala medier över allt i från utseendet till tekniska specifikationer.

Men det är först nu som ”proffsen” tycker till på allvar. Under tisdagen publicerade flera amerikanska tidningar sina recensioner för mobilen.


LÄS MER: Nu går det att förbeställa Iphone 7


Recensenterna har använt telefonen i cirka en vecka. De är mer eller mindre eniga med de hånfulla kommentarer som synts i sociala medier över att Apple valt att ta bort hörlursuttaget på telefonen. Recensenten på tekniksajten The Verge klagar över tilltaget:

”Det är en bra telefon, men var är mitt hörlursuttag?”, skriver recensenten Walt Mossberg som ger ett bra men något ljummet omdöme till Apples nya lur:

 LÄS MER: Stora prisskillnader för Iphone 7


Wireds recensent listar det borttagna uttaget som en av de större missarna i den nya telefonen. New York Times skriver att det visserligen går att ta sig runt med hjälp av en konverterare och att det faktiskt finns en rad bra trådlösa hörlurar ute på marknaden.

”Bäst hittills”

En annan aspekt som fått lite skäll är borttagandet av den mekaniska hemknappen. Recensenterna skriver att den nya lösningen – en tryckkänslig cirkel – fungerar bra och Times recensent spekulerar i att avsaknaden av knapp kan leda till färre trasiga telefoner.

Recensenterna är överens om att det är en bra telefon, men ser Iphone 7 som ett slags mellanmodell – som inte riktigt är värd sitt pris om man redan har Iphone 6.

”Förbättringarna är blygsamma och du vill förmodligen spara dina pengar i väntan på nästa Iphone”, skriver New York Times recensent.

Time Magazines recensent Lisa Eadicicco skriver att Iphone 7 med knapp marginal är Apples hittills bästa telefon och ger telefonen en fyra i betyg på en femgradig skala.

Bra kameror

Fördelarna och nyheterna som recensenterna ringar in hos Iphone 7 är vattentätheten, den förbättrade prestandan och framför allt de kraftigt uppgraderade kamerorna.AP:s recensent lyfter fram den extra linsen och den optiska zoomfunktionen i Plus-modellen som särskilt bra. Recensenten beklagar att den inte finns med på den vanliga Iphone 7, men hyllar att ”selfie-kameran”, det vill säga linsen på skärmsidan, förbättrats avsevärt.

Förbättrat utrymme

En annan aspekt som recensenterna hyllar är det utökade lagringsutrymmet. Apple erbjuder modellen med lagringsutrymme från 32 gigabyte till och med 256 gigabyte. Wireds recensent konstaterar att varningsmeddelanden om att lagringsutrymmet håller på att ta slut lär vara ett minne blott för många användare fram över.

Även den nya processorn, A 10 Fusion, som har fyra kärnor lyfts fram som ett välkommet tillskott. Kärnorna är konstruerade så att de kan hantera krävande och lätta uppgifter samtidigt, men på var sin kärna. På så vis kan batteritiden förlängas avsevärt för den som inte kräver konstant maxkapacitet – exempelvis vid spel av högupplösta spel.

New York Times recensent har med hjälp av en app testat hur mycket snabbare Iphone 7 är i jämförelse med 6 och 6s. Resultatet är 114 procent snabbare än 6 och 39 procent snabbare än 6s.

Wireds recensent inleder sin recension med orden: ”Kommer ni ihåg när Iphone var intressant?”. Han listar sedan minnen från tidigare lanseringar och konstaterar ”de dagarna är förbi”. Omdömet summerar hans och de andra recensenternas inställning till Iphone 7. En bra telefon, som står utan intressanta överraskningar och innovationer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!