Playstation VR Typ: VR Släpps i år och kommer att fungera till Playstation 4 utrustad med Playstation Camera. Det återstår att se vilka spelutvecklare som redan då har spel redo. Foto: Axel Öberg

Playstation VR

Typ: VR Släpps i år och kommer att fungera till Playstation 4 utrustad med Playstation Camera. Det återstår att se vilka spelutvecklare som redan då har spel redo.

 Foto: Axel Öberg

Det här kommer efter virtual reality

Publicerad

LAS VEGAS. Virtual reality är verklighet.

Under årets CES-mässa i Las Vegas får VR för andra året i rad enorm uppmärksamhet och nu närmar sig lansering för flera av jättarna på området.

I deras fotspår smyger sig nu nästa trend fram nämligen Augmented reality.

Det är en fascinerade följsam upplevelse att gå in i Sonys VR-värld.

Det som tidigare kallades Project Morpheus har nu fått namnet Playstation VR och det finns nu ett löfte om lansering under första halvan av 2016.

Under Expressens korta test i Sonys monter på CES-mässan kliver vi in en animerad värld i en roll som katt för att jaga möss. Upplevelsen och detaljrikedomen lovar mycket för spelintresserade, men den stora frågan som återstår är vilka andra aktörer som ska mata marknaden med innehåll.

Efter en längre promenad genom mässhallarna hittar vi ännu ett Sony-bås. Men i direkt kontrast till den glättiga spelkonsolen handlar det här om augmented reality AR som än så länge bara är ämnad för industriapplikationer.

– Svaret på varför är enkelt; De är inte tillräckligt snygga. Det handlar helt och hållet om att folk måste vilja ha de här på sig innan det blir en konsumentprodukt, säger Troed Sångberg från Sony i Lund där produkten, Smart Eyeglass, utvecklas.

AR är en teknik att lägga information och grafik ovanpå verkligheten vi ser med våra ögon tänk en synbild som Arnold Schwarzeneggers robot i Terminator.

En av Sonys partners utvecklar dock en konsumentnära produkt, nämligen en tjänst att texta pjäser för teaterbesökare.

– Det är en jättespännande utveckling på det här området, säger Sångberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen