Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här jagar vi på mellandagsrean

Mellandagsrean är i full gång men det är inte årets julklapp som lockar. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
– Man får inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, enkelt uttryckt, har Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentverket, tidigare sagt till Expressen. Foto: Foto: Oyvind Lund/+46703140213 / COPYRIGHT OYVIND LUND/LUND@FOTOGRAFISKA.COM
– A och O är att man måste budgetera, säger Ellen Gräfnings, konsumentjuridisk rådgivare.
Att hörlurar blev årets riktiga julklapp är inte förvånande, menar Prisjakts Sverigechef Carl Vult von Steyern. Foto: Prisjakt

Årets mellandagsrea är i full gång och trots konkurrens från Black Friday i november står handeln mellan jul och nyår fortfarande stark.

Men det är inte årets julklapp VR-glasögon som kunderna är ute efter.

Det här gäller på mellandagsrean

Reavarorna måste ingå i affärens ordinarie sortiment. Det vill säga, det är inte tillåtet att till exempel ta in ett tillfälligt parti tv-apparater inför den 25 november och sälja dem på rea.

Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. Då är det ju inte ett ordinarie pris.

Det är inte okej att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln är varorna ska finnas tillgängliga så länge kampanjen varar.

Har butiken misslyckats med det och varorna tar slut för fort kan butiken, så att säga, ”sona sina synder” genom att erbjuda sina kunder en likvärdig eller bättre produkt till samma pris.

Det som är absolut förbjudet är att annonsera om ett erbjudande som inte finns på riktigt och där företagets syfte är att sälja på dig en dyrare produkt.

Källa: Konsumentverket

Årets julklapp var enligt HUI Research VR-glasögon. Men tittar man på vad kunderna handlar under rean – och vad som sökts på prisjämförelsesajten Prisjakt är det hörlurar som är årets stora julklapp.

Hörlurar har 700 procent fler klick än VR-glasögon, uppger Prisjakt i ett pressmeddelande.

– Att hörlurar blev årets riktiga julklapp är inte förvånande då teknikprylar alltid är populära inför jul och just hörlurar går att finna i många varianter och prisklasser, säger Prisjakts Sverigechef Carl Vult von Steyern.

Iphone 7 och tv-apparater populärast

De populäraste produkterna under mellandagsrean på Prisjakt, de som flest har klickat på är Apple Iphone 7, Playstation 4 Slim och en 55-tums tv från Samsung.

– På Prisjakt har vi haft rekordmånga besökare, hela 20 procent fler än under mellandagsreans första dag föregående år. En av anledningarna till detta kan vara att det inte är så många röda dagar under julhelgen, färre åker bort, fler stannar hemma och då konsumerar man mer, säger Carl Vult von Steyern.

Även hemelektronikkedjan Elgiganten vittnar om att årets mellandagsrea har lockat fler kunder än förra året. Under juldagen såldes motsvarande fyra hörlurar i minuten. Utöver det är det vitvaror, som tvättmaskiner och diskmaskiner, och stora tv-apparater som vi passar på att uppgradera under mellandagsrean. Men på Elgiganten har man märkt att kunderna inte är ute efter det allra billigaste, utan kvalitet till lägre pris är det som gäller.

– Kunderna är prismedvetna och våra produkter fyller en allt viktigare funktion i de svenska hushållen. Tillsammans ger det ett väldigt stort intresse för våra reor då det finns tillfälle att handla kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser, säger Elgigantens vd Niclas Eriksson.

Fler handlar i mobilen

Även Mediamarkt har märkt av ett stort intresse för tvättmaskiner och torktumlare och stora tv-apparater. Men mobiltelefoner, actionkameror och bärbara datorer hör också till storsäljarna.

– En tydlig trend är att kunderna handlar med mobilen, en ökning med nästan 100 procent mot föregående år, säger Anna Sjödin, PR- och kommunikationschef på Mediamarkt.

Undvik de klassiska reafällorna

Men det finns också risk att bli lurad på sina reafynd. Det har hänt att företag lockar med varor som inte finns eller med priser som påstås vara lägre än ordinarie pris.

– Man får inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, enkelt uttryckt, har Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentverket, tidigare sagt till Expressen.

 

LÄS ÄVEN: Här är dina rättigheter i handeln

 

Ellen Gräfnings, konsumentjuridisk rådgivare, har också lämnat råd till Dina Pengar och menar att många riskerar att luras och lockas av alla erbjudanden i handeln.

Oavsett om du går i "lockfällan" eller inte är det lätt hänt att du drar lite mer på kortet än du planerat.

Ellen Gräfnings manar till försiktighet när det kommer till att handla på kredit. Januari är en tyngre ekonomisk månad än december för många och i värsta fall går skulderna vidare till inkasso eller Kronofogden.

– A och O är att man måste budgetera. Mitt yttersta råd är att man inte försöker handla på kredit och definitivt inte använda de här snabblåneföretagen för konsumtionsvaror, säger hon.

Tänk på det här

Låt dig inte luras. Det händer att aktörer höjer priset innan mellandagsrean för att sedan sänka det igen. Använd jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt för att se att det är ett förmånligt pris. Detsamma gäller för utländska sajter. Om du är misstänksam över falsk marknadsföring bland svenskt utbud kan du anmäla till Konsumentverket.

Jämför – titta inte på procent. 40 procent är inte detsamma som billigaste pris, det beror på det ursprungliga priset.

Ordinarie pris från en annan handlare kan vara billigare än ditt reapris. Jämför på olika sajter – det kan du även göra i butiken.

Handla rätt. Behöver du verkligen den här produkten? Tänk igenom innan vad du behöver. Ta del av tester och recensioner innan köpet.

Blicka utomlands. Ibland är produkterna billigare utomlands – men glöm inte att väga in frakt och tull. Jämför priserna! För amerikanska sajter finns exempelvis Nextag, Pricegrabber eller Shopping.com. Vill du jämföra priser på europeiska sajter finns bland annat Shopalike och Le Guide

Extra avgifter. Tillkommer frakt, moms, tullavgifter? Kan du skicka tillbaka? Hur ser leveranstiden ut? Extra viktigt att kolla på utländska sajter. E-handel i EU ger 14 dagars ångerrätt från dagen du får varan. Moms tillkommer vid alla köp utanför EU. Gå in på Tullverkets Avgiftsguide för att räkna ut slutsumman för ditt köp.

Vakta uppgifterna. Skicka inte ditt kontonummer över e-post. Du ska skriva i ett riktigt fält. Kolla kontoutdraget och rapportera snabbt till banken om något är fel - då ökar chanser att få tillbaka pengarna. Var kritisk. Var försiktig med vilka du handlar från. Undersök om det är en okänd sajt. Läs på - hur ser recensionerna ut?

Betala med faktura. Undvik att betala direkt på utländska sajter, försökt betala med faktura, för att se att du verkligen får varan. Betala annars med kreditkord, då du kan vända dig till kreditkortsutgivaren om du inte får varan. Du kan också skapa ett speciellt kort för e-handel.

Källa: Prisjakt/Pricerunner/Criteo/ Christina Söderberg (Compricer) och Sharon Lavie (familjeekonom vid Ikano Bank).

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!