Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnan som fick Ekonomipriset – och skrällarna vi minns

Pristagaren Paul Romer. Foto: JOAN ESTEVE GUILLAUMET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
William Nordhaus från Yaleuniversitetet delar årets pris med Paul Romer. Foto: Yale Economics Department
Elinor Ostrom fick som första kvinna priset 2009. Foto: STELLA PICTURES INDIANA UNIVERSITY
Den svenske ekonominestorn Assar Lindbeck har flera gånger nämnts i förhandsspekulationerna. Men det blev inget i år heller. Foto: Albert Bonniers Förlag.

Vilka pristagare minns vi, hur många kvinnor har fått priset och – framför allt – de två som nu tilldelats Ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2018?

Här är allt du behöver veta kring Ekonomipriset.

Vem vann Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018?

Priset delas mellan William D Nordhaus, 77, från Yale-universitetet  och Paul M Romer, 62, från Stern School of Business i New York.

.Från Vetenskapsakademiens motivering för Nordhaus: ”för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys”.

Från motiveringen angående Romer: ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.

Prissumman är på 9 miljoner kronor och delas lika mellan de två pristagarna.

Kandidaterna var som vanligt många. Det vi på förhand kunde  gissa på var att det skulle kunna bli en vit man över 60 år, verksam vid ett amerikanskt toppuniversitet. Mer än en tredjedel av de 79 forskare som fått priset har verkat vid University of Chicago. 

Om vi måste nämna några namn?

Bland förhandsspekulationerna fanns också William D Nordhaus som har forskat kring effektiva åtgärder för klimatproblemet.

Esther Duflo har också lyfts fram som ett namn. Hon har forskat kring utvecklingsekonomi, bland annat om effektiva åtgärder för vaccinering av barn i utvecklingsområden. 

Nationalekonomen Robert Barro, en pionjär inom makroekonomi, nämndes i förhandsspekulationerna förra året. Paul Romer, som forskat kring utbildningens betydelse för tillväxten och tidigare varit chef för Världsbanken, har nämnts i förhandsspekulationerna många gånger. 

En annan kandidat som ofta nämns är den svenske ekonominestorn Assar Lindbeck, inflytelserik nationalekonom som varit rådgivare till flera svenska regeringar. 

Privatekonomi- och pensionspionjären Olivia S Mitchell har också förekommit i förhandsspekulationerna. Hon har forskat kring vårt ekonomiska beslutsfattande – däribland gemene mans bristande ekonomikunskaper – och kartlagt den förändrade marknaden kring pensionsrådgivning. 

Ekonomipriset är inte ett Nobelpris i dess riktiga bemärkelse, enligt kritikerna. Vad menar de?

Ett pris i ekonomi fanns inte i Nobels testamente. Dessutom hävdar kritikerna att ekonomi inte är en exakt vetenskap, och därmed inte en ”riktig” vetenskap. 

Priset instiftades 1968 av Riksbanken vid dess 300-årsjubileum såsom "Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". Nobelstiftelsen godkände priset och Kungliga Vetenskapsakademien åtog sig att utse pristagare, medan Riksbanken lovade att varje år stå för prispengarna med samma belopp som gäller för övriga priser.

I ekonomivärlden är det här det finaste pris man kan få.

LÄS MER: Pristagare dömer ut det svenska PPM-systemet 

Vilka framstående Nobelpristagare minns vi?

Historiskt sett har det varit fokus på matematiker med formler, som fått ekonomin att framstå som en exakt vetenskap. Men det är det inte, det är väldigt mycket psykologi och mänskligt beteende som styr. Därför var det faktiskt lite banbrytande när Richard Thaler fick priset förra året för sin forskning kring människors beteende och att vi inte alltid gör rationella val. Forskningen kan appliceras på vårt eget PPM-system, som Thaler faktiskt också gjorde. Därmed gick faktiskt Thalers forskning att göra riktigt begriplig. 

Amerikanen Rickard Thaler fick Ekonomipriset 2017. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En annan pristagare som många kanske känner till är John Nash, som fick priset 1994. Han har gestaltats av skådespelaren Russel Crowe i den utmärkta långfilmen A beautiful mind. William Sharpe, som fick priset 1990, känner åtminstone många i finansbranschen igen som en pionjär inom finansiell ekonomi. Robert Shiller, som fick priset 2013, har bland annat gett namn åt ett väl använt huspris-index. Han varnar i dag för en ny kris i USA

Paul Krugman, som fick priset 2008, är ett annat namn som många känner igen. Han fick priset för sin analys av internationella handelsmönster , men har varit mycket aktiv i den internationella ekonomiska debatten. Detta särskilt som kolumnist i New York Times. Krugman har ofta kritiserat Donald Trumps ekonomiska politik. 

LÄS MER: Nobelpristagarens teori: Puffa folk till bättre beslut 

Har någon kvinna fått Riksbankens pris i ekonomiskt vetenskap?

En enda kvinna, och det är Elinor Ostrom 2009, som forskat kring hur allmänningar ska nyttjas ansvarsfullt . Kungliga Vetenskapakademien har aktivt efterlyst nomineringar av just kvinnor. Men en förklaring till att det alltid går till män brukar vara att det är gammal forskning som belönas. Eftersom kvinnliga doktorander tyvärr är en relativt ”ny” företeelse så dröjer det innan de hinner forska fram de viktiga upptäckterna. Dessutom tar det tid innan resultatet på något sätt kan prövas. 

Elinor Ostrom är den enda kvinnan som fått Ekonomipriset. Hon delade priset med Oliver Williamson 2009. Foto: STELLA PICTURES INDIANA UNIVERSITY

LÄS MER: Här är årets fredspristagare 

Har någon svensk fått priset? 

Ja, Bertil Ohlin och Gunnar Myrdal. Myrdal forskade kring stora ekonomiska ojämlikheter i världen och förespråkade en omfördelning från rika till fattiga länder. Han fick dela priset med sin meningsmotståndare , liberalen Fredriech Hayek 1974. Myrdal var verkligen inte nöjd med det, han hade räknat med att få det ensam. Bertil Ohlin fick priset för sina teorier om utrikeshandel 1977. 

 

Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne

Priset i ekonomisk vetenskap inrättades i samband med Riksbankens 300-årsjubileum 1968. Priset delas ut varje år till den person eller de personer som utfört ett arbete av framstående betydelse inom ekonomisk vetenskap. Kungliga Vetenskapsakademien utser ekonomipristagare enligt samma principer som gäller för Nobelpriset. Prissumman är densamma som för Nobelpriset, 10 miljoner svenska kronor, och betalas ut av Riksbanken. Om det är flera pristagare delas prissumman lika mellan dem.

Källa: Riksbanken

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!