Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det fick storbankernas vd:ar i lön under 2016

Anders Bouvin (Handelsbanken), Annika Falkengren (SEB), Birgitte Bonnesen (Swedbank) och Casper von Koskull (Nordea).

Nordeas Casper von Koskull tjänade mest av de fyra storbankernas vd:ar.

Det visar en sammanställningen som Dagens Industri gjort.

Att leda någon av Sveriges fyra stora banker – Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken – är ett prestigejobb där fokus riktas både mot person och prestation.

Under fjolåret tillträdde två nya vd:ar (för Swedbank och Handelsbanken) och i år lämnar en tredje (SEB). En fjärde (Nordea) tillträdde som sent som i slutet av 2015.

DI har sammanställt hur inkomstligan för de fyra vd:arna såg ut under 2016.

Nordeas vd Casper von Koskull, som tog över ledarskapet i slutet av 2015, tjänade bäst av bankcheferna i fjol. Drygt 20 miljoner kronor kunde han inkassera, varav tolv är själva lönen och åtta är bonusen.


LÄS MER: Så vill Nordeas vd vinna tillbaka kundernas förtroende


Annika Falkengren på SEB var näst bäst betald. Falkengren, som tidigare i år aviserade att hon lämnar sin post till sommaren, tjänade kring 16 miljoner kronor under 2016, varav drygt fem miljoner handlar om bonusar.


LÄS MER: Han tar över efter Annika Falkengren


Swedbank Birgitte Bonnesen tillträdde för ett år sedan, i februari 2016, och fick sammanlagt tolv miljoner i lön från Swedbank under sitt första år som vd.


LÄS MER: Swedbanks vd ber om ursäkt för haveriet


Ännu kortare tid har Handelsbankens vd Anders Bouvin suttit. Han tog över efter Frank Vang-Jensen i augusti i fjol och hann under fjolåret jobba hem 4,4 miljoner lönekronor från Handelsbanken, skriver Dagens Industri i sammanställningen.


LÄS MER: Nytt jobb för Handelsbankens sparkade vd

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!