Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Designern bakom bokhyllan Billy död

Gillis Lundberg var den som knäckte idéen om att leverera möblerna i platta paket.
Foto: Joachim Wall
Han var också designern bakom bokhyllan Billy.
Foto: Ikea

Pappan till Billy - Sveriges mest kände bokhylla - har gått bort.

Gillis Lundgren, som genom sin design finns i hem över hela världen, avled i slutet av februari, skriver Smålandsposten.

Han studerade på Malmös Tekniska Institut innan han kom till Ikea 1953. Gillis Lundgren var då företagets fjärde anställda. 1979 designade han bokhyllan Billy. När bokhyllan firade 30 år hade den sålts i över 40 miljoner exemplar, världen över.

Billy är möbeln som har gjort Gillis Lundgren till Sveriges kanske mest okända kändis. Utöver att nestla sig in i det svenska folkhemmet hade han stor betydelse för företaget Ikea. Det var nämligen han som kom på idén att leverera möbler i platta paket 1956 - vilket har varit en avgörande framgångsfaktor för den svenska möbeljätten.

"Ingvar Kamprad och Gillis Lundgren, som lärt känna varandra några år tidigare, hade fotograferat produkter till katalogen under en hel natt. Gillis Lundgren tyckte att bordet Lövet tog stor plats och fick då en snilleblixt: Kunde man inte skruva av benen och lägga dem under bordsskivan istället? Sagt och gjort, därmed föddes Ikeas signum", skriver Smålandsposten.

Kamprads högra hand

2012 vann Gillis Lundgren Tenzingpriset.

I motiveringen stod det:

"Genom nära samarbete och vänskap har Gillis Lundgren och Ingvar Kamprad tillsammans under nästan 60 år diskuterat, designat och utvecklat Ikea som i dag givit avtryck världen över. Gillis Lundgren är vägledaren som gjorde prestationen möjlig", skriver Smålandsposten.

Gillis Lundgren har formgivit ett hundratal Ikea-möbler under sin tid på företaget. Han avled 25 februari.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!