Gillis Lundberg var den som knäckte idéen om att leverera möblerna i platta paket. Foto: Joachim WallGillis Lundberg var den som knäckte idéen om att leverera möblerna i platta paket. Foto: Joachim Wall
Gillis Lundberg var den som knäckte idéen om att leverera möblerna i platta paket. Foto: Joachim Wall
Han var också designern bakom bokhyllan Billy. Foto: IkeaHan var också designern bakom bokhyllan Billy. Foto: Ikea

Han var också designern bakom bokhyllan Billy.

 Foto: Ikea

Designern bakom bokhyllan Billy död

Publicerad

Pappan till Billy - Sveriges mest kände bokhylla - har gått bort.

Gillis Lundgren, som genom sin design finns i hem över hela världen, avled i slutet av februari, skriver Smålandsposten.

Han studerade på Malmös Tekniska Institut innan han kom till Ikea 1953. Gillis Lundgren var då företagets fjärde anställda. 1979 designade han bokhyllan Billy. När bokhyllan firade 30 år hade den sålts i över 40 miljoner exemplar, världen över.

Billy är möbeln som har gjort Gillis Lundgren till Sveriges kanske mest okända kändis. Utöver att nestla sig in i det svenska folkhemmet hade han stor betydelse för företaget Ikea. Det var nämligen han som kom på idén att leverera möbler i platta paket 1956 - vilket har varit en avgörande framgångsfaktor för den svenska möbeljätten.

"Ingvar Kamprad och Gillis Lundgren, som lärt känna varandra några år tidigare, hade fotograferat produkter till katalogen under en hel natt. Gillis Lundgren tyckte att bordet Lövet tog stor plats och fick då en snilleblixt: Kunde man inte skruva av benen och lägga dem under bordsskivan istället? Sagt och gjort, därmed föddes Ikeas signum", skriver Smålandsposten.

Kamprads högra hand

2012 vann Gillis Lundgren Tenzingpriset.

I motiveringen stod det:

"Genom nära samarbete och vänskap har Gillis Lundgren och Ingvar Kamprad tillsammans under nästan 60 år diskuterat, designat och utvecklat Ikea som i dag givit avtryck världen över. Gillis Lundgren är vägledaren som gjorde prestationen möjlig", skriver Smålandsposten.

Gillis Lundgren har formgivit ett hundratal Ikea-möbler under sin tid på företaget. Han avled 25 februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen