Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dejtingsajt stäms för fejkade kärleksannonser

Nätdejtingbolaget Match har stämts av den federala amerikanska handelskommissionen, FTC.

Misstanken är att bolaget använt påhittade kärleksannonser på nätet för att locka läsare att teckna abonnemang på Matchs tjänster.

Bolaget nekar till anklagelserna.

 FTC hävdar att Match i en kampank skickat ut e-post till icke-abonnenter med budskapet att någon hade visat intresse för dem. Men mottagarna av utskicken från Match, som i många fall köpte abonnemang på tjänsten, var ovetande om att de parter som ”visat intresse” för mottagarna i många fall var lurendrejare.

Detta skriver Wall Street Journal enligt Nyhetsbyrån Direkt.

”Visste att de var skojare”

”Vi tror att Match.com lurade folk att betala för abonnemang genom meddelanden som företaget visste kom från skojare”, uppger Andrew Smith, chef för FTC:s avdelning för konsumentskydd, i en kommentar.

Match förnekar att man lurat någon.

”FTC har feltolkat intern e-post och lutar sig mot särskilt utvald data för att göra oerhörda anklagelser, och vi tänker kraftfullt försvara oss mot anklagelserna i rätten”, kommenterar dejtingbolaget.

Match tar avstånd från de data FTC hänvisat till, som visat att mer än hälften av de direktmeddelanden och favoritmarkeringar som tjänstens användare mottagit under ett antal kontrollmånader mellan 2013 och 2016 kom från konton som Match själva hade identifierat som falska.

Aktien backade två procent

Enligt Match har FTC felaktigt benämnt dessa interaktioner som bedrägliga, medan den stora majoriteten av dem snarare bestod av så kallade spamutskick. Bolaget uppger vidare att det har avskaffat direktmeddelanden och favoritmarkeringar.

 E-post, där bedrägerifrekvensen sedan 2013 varit under 1 procent, är numera den huvudsakliga formen av kommunikation på sajten. Matchs aktie backade cirka 2 procent under onsdagens handel.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!