Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De visar sitt stöd – vill att Tayyab får stanna

"Det skulle inte bara hjälpa mig, utan även många andra med liknande problem" säger Tayyab Shabab om att han vill se en ändring och reglerna. Foto: Claudio Bresciani/TT
"Företagen i Stockholm är väldigt beroende av att ha ett inflöde av olika typer av kompetens från olika delar av världen", säger Maria Rankka på Stockholms handelskammare. Foto: Orlando G Boström

För några veckor sedan fick stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab beskedet att han måste lämna Sverige – efter en tidigare arbetsgivares miss.

Händelsen har fått många att reagera och nu har Stockholms handelskammare anordnat ett upprop för att upplysa om fallet.

– Det har varit fantastiskt med allt stöd från Mathias och från alla som arbetat med uppropet och alla som skrivit på, säger Tayyab Shabab.

Efter att Tayyab Shabab och hans fall uppmärksammades i flera olika medier är det många som hört av sig till honom för att ge sitt stöd. På Stockholms handelskammare har man också beslutat sig för att genomföra ett upprop för att berätta om hans fall och uppmärksamma problem inom arbetskraftinvandringen. Under hashtaggen #backatayyab bjuder man även in till en afterwork på måndagskvällen.

– Vi reagerade som många väldigt starkt när den här nyheten om fallet med Tayyab Shabab blev känd. På något sätt känns det som att det är mot sunt förnuft och bättre vetande. Det kan inte vara det som är intentionen med lagstiftningen: Att vi ska kasta ut talang som Sverige behöver och skriker efter, säger Stockholms handelskammares vd, Maria Rankka.

På Stockholms handelskammare har man arbetat med frågan kontinuerligt under flera år. Man hoppas nu att regeringens nya utredning om arbetskraftsinvandring kan leda till att reglerna ändras.

– Företagen i Stockholm är väldigt beroende av att ha ett inflöde av olika typer av kompetens från olika delar av världen. Men gång på gång får vi höra berättelser om hur byråkratin ställer till det, precis som i det här fallet, säger Maria Rankka.

Tayyab Shabab: Kändes hopplöst

Det var i mitten av september som Tayyab Shababs fall uppmärksammades första gången. Migrationsverket hade då beslutat sig för att inte förlänga hans arbets- och uppehållstillstånd efter en miss av hans tidigare arbetsgivare.

– När jag fick beskedet kändes det hopplöst, för jag hade tillbringat nästan tre år här i Sverige. Speciellt när det inte var mitt fel. Jag kände att jag inte visste vad jag skulle göra, säger Tayyab Shabab.

 

LÄS MER: Han är en de bästa inom sitt yrke – nu ska han utvisas

 

Efter det har han arbetat med att göra en överklagan. Han har också fått hjälp av både sin nuvarande arbetsgivare och sin tidigare och de har också hjälpt honom att komma i kontakt med jurister. Planen är att skicka in överklagan i början av veckan.

– Jag är inte säker på vad som ska hända, för Migrationsverkets regler är fortfarande desamma. Jag kan inte säga vad som ska hända, men jag är lite hoppfull nu efter allt stöd, säger Tayyab Shabab.

Mathias Plan, Dynamo: ”Tayyab har en unik kompetens”

En av dem som hjälpt honom mest är vd:n för hans nuvarande arbetsgivare, Mathias Plank på apputvecklaren Dynamo. Han har bland annat hjälpt Tayyab Shabab att komma i kontakt med jurister och har varit delaktig i att starta en namninsamling mot Tayyab Shababs utvisning.

– Tayyab har en unik kompetens och är otroligt viktig, han är en av våra topputvecklare i dag. Vi behöver fler som honom. Men vi har många olika nationaliteter så frågan i sig är otroligt viktig också, säger Mathias Plank.

På hans företag jobbar 60 personer med 26 olika nationaliteter. När han talar under kvällens afterwork kommer han bland annat att lyfta varför han anser att det behövs en lagändring.

– Det är otroligt viktigt att sådant här inte får försiggå. Han har ju inte gjort några fel och jag tycker att det är fel och omänskligt att utvisa en person som inte har gjort några fel, säger Mathias Plank

Mathias Planks företag Dynamo har 60 anställda med 26 olika nationaliteter. Foto: Pressbild

Migrationsverket: Kan inte jämka med reglerna

Det misstag som Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare råkade göra var att missa att teckna en tjänstepensionsförsäkring för honom. Arbetsgivaren försökte kompensera detta senare, men det räckte inte för att Migrationsverket skulle kunna ändra sitt beslut.

– Hela regelverket kring arbetskraftinvandring bygger ju på att arbetstagaren ska få lön på villkor som ligger inom kollektivavtal. Att man ska få samma lön och försäkringar. Då blir det tyvärr så här i praktiken och det är förstås beklagligt för den arbetstagare som drabbas av det, säger rättslig expert på Migrationsverket, Fredrik Martinsson.

För att man ska undvika att hamna i samma situation som Tayyab Shabbab menar han att det kan vara bra att kommunicera med sin arbetsgivare om att avtalen uppfyllts.

– Det kan förstås vara svårt för en enskild person. Men Migrationsverket har inget utrymme att jämka med de här reglerna, säger Fredrik Martinsson.

Tayyab Shabab ska vara med på afterworken

När resultatet av hans överklagan kan väntas komma vet inte Tayyab Shabab i nuläget. Men han kommer i alla fall att få stanna i Sverige tills han har fått beslutet.

Han kommer också se till att vara med under kvällens afterwork för att kunna visa sin tacksamhet över den hjälp han fått.

– Det gör mig glad, då jag får stöd av så många människor. Jag vet också att några stora företag kommer att vara där och det gör mig hoppfull om att det kan leda till att reglerna ändras. Det skulle inte bara hjälpa mig, utan även många andra med liknande problem, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!