Fotbollspelaren Oscar Lewicki: 1 307 700 kronor. Artisten Miriam Bryant: 988 400 kronor. Komiker och programledaren Nour El Refai: 1 264 600 kronor. Foto: Shutterstock/TTFotbollspelaren Oscar Lewicki: 1 307 700 kronor. Artisten Miriam Bryant: 988 400 kronor. Komiker och programledaren Nour El Refai: 1 264 600 kronor. Foto: Shutterstock/TT
Fotbollspelaren Oscar Lewicki: 1 307 700 kronor. Artisten Miriam Bryant: 988 400 kronor. Komiker och programledaren Nour El Refai: 1 264 600 kronor.  Foto: Shutterstock/TT
Ju högre utbildning, desto lättare är det att få jobb. Utrikesfödda med grundskoleutbildning har det tuffast av alla. Nästan 90 procent av inrikesfödda med eftergymnasial utbildning är sysselsatta, mer än dubbelt så många jämfört med utrikesfödda med grundskola. Foto: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016Ju högre utbildning, desto lättare är det att få jobb. Utrikesfödda med grundskoleutbildning har det tuffast av alla. Nästan 90 procent av inrikesfödda med eftergymnasial utbildning är sysselsatta, mer än dubbelt så många jämfört med utrikesfödda med grundskola. Foto: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016
Ju högre utbildning, desto lättare är det att få jobb. Utrikesfödda med grundskoleutbildning har det tuffast av alla. Nästan 90 procent av inrikesfödda med eftergymnasial utbildning är sysselsatta, mer än dubbelt så många jämfört med utrikesfödda med grundskola. Grafik: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016
Antal som tagit examen i en högskoleutbildning sedan 1978. Från år 1999 tar kvinnorna över markant.Antal som tagit examen i en högskoleutbildning sedan 1978. Från år 1999 tar kvinnorna över markant.
Antal som tagit examen i en högskoleutbildning sedan 1978. Från år 1999 tar kvinnorna över markant.
Mer pengar kvar för alla som jobbar. 2019 och framåt räknar Konjunkturinstitutet med att inflationen minskar något samtidigt som lönerna fortsätter att öka. Det betyder mer pengar kvar i plånboken för alla som jobbar. Foto: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016Mer pengar kvar för alla som jobbar. 2019 och framåt räknar Konjunkturinstitutet med att inflationen minskar något samtidigt som lönerna fortsätter att öka. Det betyder mer pengar kvar i plånboken för alla som jobbar. Foto: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016
Mer pengar kvar för alla som jobbar. 2019 och framåt räknar Konjunkturinstitutet med att inflationen minskar något samtidigt som lönerna fortsätter att öka. Det betyder mer pengar kvar i plånboken för alla som jobbar. Foto: Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport 2016

De under 30 år som tjänade mest 2015

Publicerad

Malmö FF-stjärnan Oscar Lewicki, artisten Miriam Bryant och King-programmaren Robert Reillo är några av de unga svenskar som tjänar bäst.

Men utbildning och sparande är fortfarande den säkraste vägen till ekonomisk trygghet, enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Att förlita sig på att man ska bli en supertalang är ett chanskort, säger hon.

Malmö FF-stjärnan Oscar Lewicki, artisten Miriam Bryant och King-programmaren Robert Reillo är alla under 30 - och tjänar miljoner.

Det kan naturligtvis verka lockande att tjäna mångmiljonbelopp med hjälp av sina talanger.

 

LÄS OCKSÅ: Industrivärdens vd Helena Stjärnholm bekräftar Ericsson-kontakter

Johanna Kull "Supertalanger är en väldigt liten klick"

Men låt dig inte förföras av supertalangernas framgångssagor, varnar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Sådana här supertalanger är en väldigt liten klick. Att förlita sig på att man ska bli en supertalang inom ett område är ett chanskort.

Samtidigt håller den svenska arbetsmarknaden på att bli mer splittrad än någonsin.

 

LÄS OCKSÅ: Twitter rusar på börsen

Vissa kan välja och vraka bland jobb

Vissa grupper är så eftertraktade att de kan välja och vraka bland jobb - och få betalt därefter.

För andra grupper är det nästan omöjligt att få jobb, oavsett vilket.

Splittringen på arbetsmarknaden bekräftas av Konjunkturinstitutets löne­bild­ningss­rapport.

– Vissa har jättesvårt att få jobb och komma in på arbetsmarknaden. Andra har en väldigt stark arbetsmarknad, säger Åsa Olli Segendorf, chef för arbetsmarknad och prisbildning på Konjunkturinstitutet.

Vilka är de heta grupperna på arbetsmarknaden?

– Generellt kan man säga att det är de högre utbildande. Grupperna med störst problem är de utan gymnasieutbildning, säger Åsa Olli Segendorf.

Sparanalytikern Johanna Kull.Foto: Dan Coleman

 

LÄS OCKSÅ: Storytel tar in 100 miljoner

 

För de allra flesta är utbildning och eget sparande det viktigaste för en bra privatekonomi, enligt Johanna Kull.

– Att bli en supertalang är inget man bör förlita sig till.

Digitaliseringen slår ut enkla jobb

Digitaliseringen av samhället gör ännu utbildning viktigare.

– Allt fler enkla jobb kan ersättas med digitala verktyg. Det är klart att vikten av utbildning blir större och större, säger Kull.

Hälsa och träning allt viktigare för att klara jobbpressen

Det blir också allt mer viktigt att träna och äta rätt för att klara pressen på arbetsmarknaden.

– Det gäller att ha en kropp som pallar med det. Att hålla sig frisk och orka jobba några år extra gör också en enorm skillnad för pensionen, säger Kull.

10 bäst betalda jobben

Siffrorna anger grundlön för respektive yrke och kön inkomstår 2015.

General-, landstings- och kommundirektörer

Män: 71 300 kronor

Kvinnor: 70 200 kronor

Verkställande direktörer

Män: 74 300 kronor

Kvinnor: 60 900 kronor

Ekonomi- och finanschefer

Män: 76 900 kronor

Kvinnor: 55 900 kronor

Personal- och HR-chefer

Män: 66 300 kronor

Kvinnor: 59 100 kronor

Informations-, kommunikations- och PR-chefer

Män: 59 600 kronor

Kvinnor: 60 200 kronor

Försäljnings- och marknadschefer

Män: 61 200 kronor

Kvinnor: 57 200 kronor

Forsknings- och utvecklingschefer

Män: 70 700 kronor

Kvinnor: 68 900 kronor

Chefer inom bank, finans och försäkring

Män: 63 200 kronor

Kvinnor: 53 500 kronor

Specialistläkare

Män: 73 900 kronor

Kvinnor: 68 400 kronor

Mäklare inom finans

Män: 79 700 kronor

Kvinnor: 46 500 kronor

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen