Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tjänar pengar på SAS-piloternas strejk

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef hos Norwegian.
Foto: VI-FOTO
SJ har förlängt tågen med extra vagnar på populära linjer.
Foto: PELLE ERICSSON / EXP

Konkurrenterna tjänar bra på SAS-piloternas strejk.

Fullsatta tåg och extra flygavgångar ger klirr i kassan.

För resenärerna har det i en del fall betytt chockhöjda priser.

– Biljettpriset styrs av utbud och efterfrågan, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef hos Norwegian.

SAS-strejken som bröt ut i fredags fortsätter under måndagen och tisdagen. Nu ställs ytterligare 1200 flyg in vilket drabbar över 100 000 passagerare.

Men för konkurrenterna, både i luften och på marken, har strejken inneburit ett uppsving.

– Det är stor efterfrågan på våra biljetter till avgångar som SAS vanligtvis trafikerar. Många plan är fullbokade och vi har även satt in extra avgångar i helgen, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef hos Norwegian.

Även i början av veckan har Norwegian satt in extraflyg Under måndagen är det åtta extra avgångar och på tisdagen 14 stycken. Samtliga är på sträckor inom Norge.

– På grund av den extremt stora efterfrågan har vi satt in ett antal extra avgångar där vi har haft möjlighet , säger Charlotte Holmbergh Jacobsson. Hon kan dock inte uppge hur mycket Norwegians biljettförsäljning ökat sedan SAS-piloterna gick ut i strejk.

”Biljettpriset åttadubblades”

Från konsumenthåll har kritiken stundtals varit hård mot att det norska flygbolaget chockhöjde biljettpriserna på vissa sträckor när konkurrensen från SAS uteblev.

Enligt den norska sajten Finn.no, där man har koll på flygpriserna, har det varit upp till en åttadubbling av priserna. På fredagen kostade en biljett med tur Köpenhamn-Stockholm drygt 10 700 kronor, enligt E24. 

SAS kvar på marken medan konkurrenten Norwegian lyfter med fullbokade plan. Så har sett ut senast dagarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndagsförmiddagen kostar en tur och retur med hemresa på Valborgsmässoafton Stockholm-Oslo med Norwegian mellan 5 000 och 12 000, beroende på vilken typ av biljett och avgång man väljer. Tre av tio avgångar är slutsålda.

– Priset styrs av utbud och efterfrågan, så är de flesta branscher. Det är ett extremt högt tryck nu, och då är det naturligt att priset går upp, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef hos Norwegian.

Bolaget börskurs gjorde ett litet glädjeskutt den 25 april, dagen innan SAS-strejken bröt ut, för att sedan gå tillbaka till föregående nivå den 26 april.

Fler vill flyga från Bromma nu

Hos flygbolaget BRA, tidigare Malmö Aviation, Braaathens med flera, har man också känt av en ökar efterfrågan. Framför allt på linjerna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

– Det är en ökad tillströmning av passagerare, men vi har inte chockhöjt priserna, utan höjer normalt utifrån efterfrågan, säger Jens Hofverberg vid pressjouren hos BRA.

På måndagen kunde man hitta en tur och retur över dagen Stockholm-Göteborg för cirka 2700 kronor.

Flygbolaget BRA, som i dagarna flaggade för att 360 anställda måste sägas upp på grund av minskad efterfrågan på inrikesflygningar, börjar nu bli fullbokade på attraktiva avgångar. Några extra avgångar har dock inte satts in.

https://twitter.com/Reuters/status/1122700964866285573

Hofverberg kan inte uppge något exakt siffra på hur mycket fler biljetter BRA sålt sedan pilotstrejken inleddes

– Men det är en tillströmning av passagerare och självklart handlar det om att SAS inte flyger, säger han.

SJ sålde 5 000 extra sittplatser

Även i den markbundna trafiken tjänar konkurrenterna bra när SAS-planen inte kan lyfta. Statliga SJ satte under helgen in extra vagnar på sträckorna Göteborg-Stockholm och Malmö-Stockholm.

– Vi förlängde tågen med extra vagnar motsvarande 5 000 extra sittplatser. Trycket är fortsatt högt inför valborgsmässoafton och 1 maj och vi sitter nu och tittar på hur det kan bli med extra platser för resten av veckan, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

På måndagen kunde man resa tur och retur Stockholm-Göteborg för drygt 1 000 kronor med billigaste biljetten. Att ta sig till Oslo och tillbaka till Stockholm med tåget kostade omkring 1300 kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!