Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tar makten i Jysk efter grundarens död

Lars Larsens begravning 22 augusti år år. Kistan bars av barnen Jacob och Mette tillsammans med de fyra barnbarnen. På bild även hustrun Kristine.Foto: Bo Amstrup / Ritzau
Lars Larsen blev 71 år gammal.Foto: HENNING BAGGER / RITZAU SCANPIX

Arvtagarna tar över makten över danska jättekedjan Jysk efter grundaren och ägaren Lars Larsens död.

Det meddelade familjen på onsdagen, skriver Ekstrabladet.

Därmed är flera års spekulationer om imperiets framtid över.

I ett skriftligt meddelande till Ekstrabladet berättar familjen om Lars Larsens önskemål om bolagets framtid:

”Det ligger fast att Lars Larsens JYSK-fond ska äga en procent av Lars Larsens Group, samtidigt som fonden får 1 procent av rösterna. De resterande 99 procenten av såväl ägarskapet som som röstandelen kommer att ligga hos familjen.”

Beskedet har föregåtts av en lång tids spekulationer om hur Jysk ska kontrolleras i framtiden, bland annat efter en intervju Larsen gjorde med Berlinske för tre år sedan.

I intervjun avslöjade grundaren att ämnade att starta en fond som ska tas i bruk efter sin död.

– Jag har sett tillräckligt av elände kring det gamla systemet att den förstfödde alltid ska överta verksamheten. Och det vore märkligt om det alltid var så att denna person är bäst lämpad till detta, sa Larsen i intervjun med Berlinske där han också slog fast:

– För att försvara min verksamhet och göra den bättre och bättre ska jag starta en fondstyrelse med affärsmän som ska se till att det är de bästa som leder företaget utan hänsyn till familjetillhörighet.

Beskedet i dag pekar på att arvtagarna behåller makten om sängklädes- och möbelkedjan, som i dag har drygt 23 000 anställda i 2 800 butiker i 50 länder.

Lars Larsen avled i augusti

Det var i augusti i år som Lars Larsen avled i sviterna av levercancer, 71 år gammal. 

”Vi har i dag mist vår far, make och morfar och Danmark har mist en enastående affärsman”, skrev företaget i ett pressmeddelande.

Cancerförloppet gick fort och före sin död lämnade Larsen över alla sina åtaganden i företaget. Sonen Jacob Brunsborg placerades som styrelseordförande för Lars Larsen Group.

Genom åren har Lars Larsen delat ut stora delar av tillgångarna, men trots att en mindre del av ägendet i Jysk (via Anpartsselskabet) behöll grundaren makten via rösträtterna i företaget.

Och det mesta av ägandet i koncernen har på senare år spridits ut till familjemedlemmar.

Sonen Jacob Brunsborg, dottern Mette Brunsborg och barnbarnen Christine, Christian, Sören och Line har sedan tidigare gjorts till delägare i flera av koncernens företag.

En av Danmarks rikaste personer

Lars Larsen var en av Danmarks rikaste person och hade vid sin död en förmögenhet på mellan 30 och 50 miljarder kronor, uppgifterna har varierat.

Han grundade företaget 1979 och styrde det med järnhand under 40 år fram till sjukdomsbeskedet.

Företaget hade först namnet Jysk Sengetøjslager och säljer än i dag madrasser, täcken, kuddar, möbler och inredning.

Den första butiken öppnade 2 april 1979 i Århus och ligger fortfarande kvar på samma adress.

Företagets samlade omsättning var vid senaste räkenskapsåret 29,9 miljarder danska kronor, cirka 42 miljarder svenska kronor. I Sverige finns företaget representerat med ett 141 butiker.

Sonen Jacob: ”Varit avgörande”

I dag skriver sonen Jacob Brunsborg i ett pressmeddelande:

– Det har hela tiden varit avgörande att Lars Larsen Group inklusive Jysk ska fortsätta som en stark, familjeägd verksamhet.

Utöver sonen Jacob, dottern Mette och barnbarnen efterlämnade Lars Larsen hustrun Kristine.

Han grundade Jysk 1979 och styrde företaget i 40 år:

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!