Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begler och Strandhäll slipper mötas öga mot öga

Socialminister Annika Strandhäll ska under tisdagen frågas ut i Socialförsäkringsutskottet om varför hon sparkade Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler slipper möta Annika Strandhäll under utfrågningen i utskottet.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Regeringsprotokollet från det extra regeringssammanträdet avslöjar vilka ministrar som deltog i mötet.

Socialminister Annika Strandhäll tvingas i dag tisdag förklara varför hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Men de två slipper möta varandra öga mot öga igen.

Först på torsdag  "förhörs" Begler själv om den dramatiska dagen när hon brådstörtat tvingades bort.

Platsen: socialförsäkringsutskottet i riksdagen.

Politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott har varit noga med att Annika Strandhäll (S) och Ann-Marie Begler inte ska behöva möta varandra när de var för sig ska frågas ut om regeringens uppmärksammade beslut att peta Begler.

Socialministern är kallad till utskottets sessionssal kl 11.00 på tisdagsförmiddagen, Begler ska infinna sig på torsdag kl 10.30.

Samtidigt är socialministern under press att skaka fram en vettig sysselsättning åt Försäkringskassans tidigare chef som har en månadslön på 160 400 kronor och tillhör därmed toppskiktet bland statens tjänstemän lönemässigt. Ersättningen utgår fram till den sista april 2021 då Ann-Marie Beglers förordnande går ut. Begler har fått erbjudande om två olika utredningsuppdrag, som hon ska lämna besked inom de närmsta dygnen.

Drivande i utskottet

Det är främst alliansens ledamöter i Socialförsäkringsutskottet som varit drivande att de två ska bjudas in för att redovisa sina ståndpunkter inför utskottet. Utfrågningarna kommer att hållas bakom stängda dörrar. 

 

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassans styrelse fick besked från regeringen via mejl om att Begler petats

 

 

Brådstörtat beslut

Beslutet att peta Ann-Marie Begler från jobbet som chef för Försäkringskassan tycks ha kommit mycket brådstörtat. Beslutet fattades inte vid det ordinarie regeringssammanträdet torsdagen den 26 april utan togs vid ett extra sammanträde dagen därpå. 

 

LÄS OCKSÅ: Begler sparkades vid ett hemligt regeringssammanträde

 

Och det var inte en fullt bemannad regeringen som tog beslutet.

Expressen kan i dag avslöja att det var en ministyrka med enbart fem statsråd som fattade beslutet att peta Begler.  Fem ministrar är det absoluta minimum som regeringen måste ha för att fatta beslut.

 

LÄS OCKSÅ: Strandhälls gåtfulla beröm av Begler på Twitter

 

Via det numera justerade protokollet har vi kunnat utläsa vilka som närvarande när det unika beslutet togs att sparka Försäkringskassans chef.

Statsminister Stefan Löfven satt ordförande. Övriga närvarande statsråd enligt protokollet var: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), EU- och handelsminister Ann Linde (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och föredragande, socialminister Annika Strandhäll (S).

Protokollet från regeringssammanträdet där Ann-Marie Begler sparkades.

"Det var en nyhet för mig"

Annika Strandhäll kunde inte på egen hand sparka sin generaldirektör utan det krävdes ett formellt regeringsbeslut  för att kunna peta henne från posten. Och det blev de fem som tog beslutet.

– Det här var en nyhet för mig att så få ministrar deltog. Intressant. Jag kommer att fråga om detta, säger riksdagsledamoten Solveig Zander (C), inför tisdagens möte med Annika Strandhäll.

Varför är det viktigt att kalla till sig Annika Strandhäll? Ni kan ju inte göra något åt saken, även om ni skulle ha synpunkter på det som skett.

– Vi förstår inte vad som har hänt. Vi vill ge socialministern möjlighet att förklara sig.

Ni har också bjudit in Ann-Marie Begler till utskottet. Varför?

– Vi vill också att hon ska få en möjlighet att förklara hur hon uppfattar sitt avsked. Det är rimligt att när två är inblandande, att båda parter får säga sin sak.

Förra gången utskottet träffade Ann-Marie Begler var den 26 april. Då visste hon att regeringen skulle ta ett formellt beslut om petningen dagen därpå, men den gången tvingades hon hålla tyst om att hon hade bara ett dygn kvar som chef för Försäkringskassan.

Kritiken har gällt övergången

Enligt den officiella regeringsversionen har huvudkritiken mot Ann-Marie Begler varit att övergången för enskilda från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen inte fungerat tillräckligt mjukt eller inte alls i vissa fall.

 

LÄS OCKSÅ: GW:s hårda kritik mot Strandhäll: "Obegripligt"

 

När Annika Strandhäll några timmar efter regeringssammanträdet den 27 april offentliggjorde beslutet att peta Begler var kritiken  inlindad.

Men när socialministern några veckor senare framträdde i "Bara politik" i Expressen TV lät det annorlunda. Då riktade hon plötsligt skarp kritik mot henne.

– Det handlar om samtal som pågått hela 2017, hur man styr en myndighet. Det har varit samtal där det har lyfts kritik. Det handlar om myndigheten och samverkan och samordning, och också om särskilda samtal där jag träffat Begler och Arbetsförmedlingens generaldirektör, sa hon i programmet.

"Det är valtider nu"

Ann-Marie Begler har hållit en låg profil sedan hon petats. Förutom en intervju i Dagens Nyheter så la hon ut en video på Försäkringskassans interna system samma dag som hon tvingades sluta, en avskedsvideo som kan ha retat upp regeringen:

"Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan. Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag då personligen får erfara", kunde 1000-tals anställda på Försäkringskassan höra henne säga via intranätet.

Annika Strandhäll har dock upprepade gånger förnekat att petningen har att göra med att det drar ihop sig till val.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!