Michael Wolf sparkades hastigt som vd för Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtMichael Wolf sparkades hastigt som vd för Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Michael Wolf sparkades hastigt som vd för Swedbank. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Det var på kvällen den 8 februari som Wolf sparkades under ett telefonmöte. Foto: Lisa MattissonDet var på kvällen den 8 februari som Wolf sparkades under ett telefonmöte. Foto: Lisa Mattisson
Det var på kvällen den 8 februari som Wolf sparkades under ett telefonmöte. Foto: Lisa Mattisson

De slipar på taktiken inför Wolf-förhöret

Publicerad

Polis och åklagare fortsätter att samla uppgifter kring den sparkade Michaels Wolfs misstänkta affärer på banken.

Men Swedbanks tidigare koncernchef tvingas vänta på att bli förhörd.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med underlag för att hålla ett vettigt förhör.

Wolfs advokat Leif Gustafson har begärt att hans klient ska förhöras så att han kan bli rentvådd.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, där utredningen ligger, planerar också att förhöra honom som Dina Pengar tidigare berättat. Men kallelsen dröjer.

Utredarna arbetar nu med ett strategiskt upplägg innan Wolf får kallelsen till förhör om misstankarna som gäller insiderbrott.

– Vi har en del saker vi tittar på, mer kan jag nog inte berätta, säger kammaråklagare Olof Kronlund som leder utredningen.

Samtidigt tillägger han dock:

– Ingen person är delgiven misstanke om brott i ärendet.

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har tidigare förklarat det brutala avskedandet av Michael Wolf med att en ''visselblåsare'' inom banken slagit larm om misstänkta oegentligheter kopplade till Wolf.

 

LÄS MER: WOLF SKA KALLAS TILL FÖRHÖR

 

Vad misstankarna gällde uppgavs inte då från bankens sida. Dagens Industri berättade dock senare att orsaken till att Swedbank anmälde sin tidigare chef var aktieköp som han skulle ha gjort i bolaget Oniva Online Group.

Michael Wolf ska 2013 och 2014 ha köpt aktier i Oniva, ett företag som ägnar sig åt internetmarknadsföring och att driva webbhotell.

Bolaget hade lån i Swedbank vilket gjorde att banken hade insyn i deras affärer.

 

LÄS MER: MAKTKAMPEN I SWEDBANK INTE ÖVER

 

Michael Wolf bekräftade för Dagens industri att han gjort affärerna, men förnekade samtidigt att han skulle ha haft tillgång till någon form av insiderinformation. Alltså hade han inte gjort något brottsligt.

Wolfs advokat Leif Gustafson sa om Oniva:

– Han har aldrig haft tillgång till någon insiderinformation och han har gjort en förlust på affärerna.

Det var på kvällen den 8 februari som Wolf sparkades vid ett extrainsatt telefonmöte lett av styrelseordföranden Anders Sundström. Flera av ledamöterna överraskades av informationen från Sundström. Omedlbart efter avskedandet sattes Swedbanks Sverige-chef Birgitte Bonnesen in som tillförordnad koncernchef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen