Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Son till miljardär pekas ut i härvan

Andreas Cervenka kommenterar misstankarna kring Ilija Batljan och SBB:s status.
Ilija Batljan.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Elin Ryer, grundare och vd för Used By, greps och satt anhållen.Foto: Karin Törnblom/TT/IBL
Christer Andersson.Foto: Odd Molly
Ekobrottsmyndigheten.Foto: NILS PETTER NILSSON

Fastighetstoppen Ilija Batljan greps i en misstänkt insiderhärva förra veckan.

Odd Molly-grundaren Christer Andersson och hans dotter Elin Ryer viktiga roller i utredningen.

Tre daytraders står i centrum för utredningen. En av dessa är son till en framgångsrik miljardär, en annan har tidigare friats efter misstankar om otillbörlig marknadspåverkan i samband med ett mycket uppmärksammat mål.

– De personer som frihetsberövades i förra veckan är fortfarande misstänkta, säger chefsåklagare Thomas Langrot till Expressen.

Den pågående brottsutredningen är sekretessbelagd. Chefsåklagare Thomas Langrot, som leder utredningen, är förtegen om de närmare detaljerna i den misstänkta insiderhärvan.

– Misstankarna kvarstår och brottsutredningen fortsätter, säger han kort.

Vad är skälet till att de som anhölls är släpptes?

– Det fanns inte tillräckliga skäl för att ha dem fortsatt anhållna. Jag går inte in på några detaljer.

Samtliga misstänkta har under förhören förnekat att de gjort något brottsligt.

Fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare Ilija Batljan, 52, greps på morgonen den 5 maj och anhölls misstänkt för grovt insiderbrott. Redan dagen därpå släpptes han men är fortsatt misstänkt.

– Han är väldigt lättad. Vi ser det som en positiv signal, sa Batljans advokat Filip Rydin till Fastighetsvärlden efter frisläppandet. 

Anhållandet av Ilija Batljan blev offentlig eftersom bolaget enligt börsreglerna måsta underrätta börsen om en sådan här rättslig åtgärd.

Batljan är tidigare socialdemokratisk politiker och har bland annat varit kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Enligt tidningen Realtid handlar misstankarna mot Batljan om att han ska ha personkopplingar till tre daytraders, som alltså sysslar med aktiehandel på daglig basis.

De tre männen, alla i 40-årsåldern, greps förra veckan och beskrivs av Realtid som utredningens huvudmisstänkta. De känner varandra och håller delvis till i samma kontor.

En av dem åtalades men friades för ett antal år sedan för otillbörlig marknadspåverkan i ett mycket uppmärksammat mål. I trion finns också sonen till en svensk miljardär, skriver Realtid.

Uppgifter: Christer Andersson och Elin Ryer anhölls

De ska ha köpt aktier i fastighetsbolaget Hemfosa kort innan Batljans SBB lade ett bud på 23,5 miljarder kronor på bolaget i november i fjol. Det är okänt hur stora investeringar de gjorde.

Efter att Hemfosa-budet blev offentligt fick Ekobrottsmyndigheten in flera anmälningar om misstänkt insiderhandel eftersom trions aktieköp ”verkade ha haft väldigt god tajming”, skriver Realtid.

Parallellt med Hemfosa-köpet gjorde Batljans privata investmentbolag en mindre affär där han sålde en logistikfastighet till modebolaget Odd Molly. 

Ilija Batljan, Elin Ryer och hennes pappa Christer Andersson satt anhållna. Alla tre förnekar brott.

Odd Mollys grundare Christer Andersson, 72, och dennes dotter Elin Ryer, 41, som till nyligen satt i bolagets styrelse, anhölls samtidigt med Ilija Batlan i förra veckan, enligt Realtid.

Både Andersson och Ryer – som är nära vän med prinsessan Madeleine – har personkopplingar till de tre daytraders som pekas ut som huvudmisstänkta, och det ska bland annat vara Batljans kontakter med dem i samband med försäljningen av logistikfastigheten som ligger bakom förra veckans räd av Ekobrottsmyndigheten, EBM. 

Hur länge utredningen ska pågå är oklart. Det finns dock en rad beslag, bland annat datorer, mobiltelefoner och bankkontoutdrag som utredarna går igenom i försöken att få fram bevis.

Sex misstänks i SBB-härvan

Ilija Batljan, 52

Fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare. Har även investerat i Used by samt storägare av Odd Molly.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter.

Misstänks för: Grovt insiderbrott.

 

Christer Andersson, 72

Grundare och delägare av Odd Molly, samt delägare i Used by.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter.

Misstänks för: Grovt insiderbrott.

 

Elin Ryer, 41

Grundare och vd för Used By. Satt fram till nyligen i Odd Mollys styrelse.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter.

Misstänks för: Grovt insiderbrott.

 

Daytrader 1, 41

Delar lokal med Daytrader 2 och 3.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter.

Misstänks för: Grovt insiderbrott.

 

Daytrader 2, 45

Friades för ett antal år sedan för otillbörlig marknadspåverkan i ett mycket uppmärksammat mål. Delar lokal med Daytrader 1 och 3.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter. 

Misstänks för: Insiderbrott.

 

Daytrader 3, 44

Son till en framgångsrik företagare och miljardär. Delar lokal med Daytrader 1 och 2.

Anhölls 5 maj. Släpptes dagen efter.

Misstänks för: Grovt insiderbrott.

 

”Min huvudman kommer bli helt frikänd”

”En tänkbar hypotes i insiderutredningen skulle kunna vara att information om Hemfosa-budet på något sätt har spridits i samband med kontakterna runt Odd Molly-förhandlingarna i november”, skriver Realtid.

Såvitt känt förnekar alla de misstänkta brott.

Expressen har sökt Elin Ryer som säger att hon inte har tid att prata. Expressen har också sökt Christer Andersson, dock utan framgång.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!