Snusbolaget Swedish Match går bra på börsen. Foto: Emilia OlofssonSnusbolaget Swedish Match går bra på börsen. Foto: Emilia Olofsson
Snusbolaget Swedish Match går bra på börsen. Foto: Emilia Olofsson
Även alkoholbolag går bra på börsen. Kopparbergs bryggeri har sett aktien öka med 64 procent. Foto: Pressbild KopparbergÄven alkoholbolag går bra på börsen. Kopparbergs bryggeri har sett aktien öka med 64 procent. Foto: Pressbild Kopparberg
Även alkoholbolag går bra på börsen. Kopparbergs bryggeri har sett aktien öka med 64 procent. Foto: Pressbild Kopparberg
Joakim Bornold på Nordnet. Foto: NordnetJoakim Bornold på Nordnet. Foto: Nordnet
Joakim Bornold på Nordnet. Foto: Nordnet

De oetiska aktierna utklassar en sur börs

Publicerad

Oetiska placeringar har hittills utklassat börsen i år. Den som satsat på alkohol, vapen och vadslagning har lyckats långt bättre än den som tror på skiftnycklar, kullager och telefoni.

– De lever sitt eget liv, de här aktierna. De följer inte börsens cykler, säger Nordnets Joakim Bornold till Dina Pengar.

För småsparare på börsen har året inletts allt annat än strålande. På måndagen pendlar marknaderna kring nollstrecket, men sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index fallit med drygt 10 procent. Det senaste halvåret är tappet sammanlagt 15,5 procent.

Ändå finns det undantag, särskilt för placerare med rymligt samvete.

Ett av de bolag som gått på börsen de senaste 6 månaderna är Kopparbergs. Bryggeriet från Västmanland siktar på att bli en storspelare även internationellt på cider, och har under perioden sett sin aktie jäsa upp med nästan 64 procent.

– Kopparbergs försäljning har gått väldigt bra senaste tiden. De ökar internationellt, åker du till Kanarieöarna ser du Kopparbergs överallt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Dobbel och spel en bra investering

Även spel och dobbel har varit en bra investering. Spelbolaget Unibet har på bara ett halvår stigit med nästan 33 procent.

En mer omoralisk investering än vapentillverkning går nästan inte att finna, således har krigsmaterielkoncernen Saab skjutit iväg med nästan 13 procent. Storbolagsindexet OMXS30, som Saab ingår i, har samtidigt fallit med drygt 20 procent.

– Vapenindustrin är ganska frikopplad från övriga ekonomin, och gynnas av ett nytt säkerhetsläge i världen, säger Joakim Bornold.

Swedish Match har klättrat

För vissa kanske tobak är ännu mer omoraliskt än vapen, som ju trots allt även kan användas till att försvara sig. Då har snus- och cigarrjätten Swedish Match klättrat med nästan 11 procent under halvåret.

– De lever sitt eget liv, de här aktierna. De följer inte börsens cykler, säger Joakim Bornold.

En av få ”omoraliska” sektorer som gått dåligt är allt oljerelaterat. Eftersom råoljepriset halverats på bara ett halvår har bolag som Lundin Petroleum och Africa Oil inte lyckats stå emot raset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen