Foto: Leif GustavssonFoto: Leif Gustavsson
 Foto: Leif Gustavsson
Foto: Jan WiridenFoto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden
Foto: ColourboxFoto: Colourbox
 Foto: Colourbox

De nya tjänsterna som ska omfattas av rut

Publicerad

Snart kan det bli billigare att flytta, beskära träden på tomten och köpa IT-tjänster i hemmet.

Fler tjänster ska omfattas av rut-avdraget, enligt ett förslag från regeringen och alliansen.

Redan nu ger RUT lägre skatt för den som köper tjänster som städning i hemmet, snöskottning och gräsklippning. Men i höst kan man komma att få ansöka om avdrag för fler tjänster.

I en promemoria som finansdepartementet remitterade på måndagen föreslås en komplettering av avdraget med en skattereduktion för fler tjänster.

Det gäller trädgårdsarbete: Att beskära eller ta bort träd och buskar i trädgården, när man köper flyttjänster och IT-tjänster i hemmet. Det omfattar "installation, reparation och underhåll av data- och informationsteknisk utrustning" för privat bruk.

Utrustningen som nämns är persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smarta telefoner och spelkonsoler, men även kringutrustning som skrivare, skannrar och avläsare. Det ska också gå att söka avdrag på skatten för installation och reparation av dataförbindelser som modem, routrar, fiber- och nätverkskablar och wifi-utrustning.

Syftet med att utöka rut är att ge snabbare etablering på arbetsmarknaden genom att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden, enligt förslaget .

"Rut-avdraget bedöms vara effektivt för att skapa sysselsättning på både kortare och längre sikt. Det finns därför skäl att utvidga rut-avdraget till att omfatta fler tjänster", står det i förslaget.

Det är en del av uppgörelsen mellan regeringen och alliansen med anledning av flyktingkrisen.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen