Att betala för hushållsnära tjänster med rutavdrag är vanligt förekommande sedan några år. Foto: Leif GustafssonAtt betala för hushållsnära tjänster med rutavdrag är vanligt förekommande sedan några år. Foto: Leif Gustafsson
Att betala för hushållsnära tjänster med rutavdrag är vanligt förekommande sedan några år. Foto: Leif Gustafsson
Från 2017 kan man även laga vitvaror, som diskmaskinen, med rutavdrag.Från 2017 kan man även laga vitvaror, som diskmaskinen, med rutavdrag.
Från 2017 kan man även laga vitvaror, som diskmaskinen, med rutavdrag.
Däremot innefattas inte kaffemaskinen av de nya reglerna. Foto: Nils Petter NilssonDäremot innefattas inte kaffemaskinen av de nya reglerna. Foto: Nils Petter Nilsson
Däremot innefattas inte kaffemaskinen av de nya reglerna. Foto: Nils Petter Nilsson

De nya rutavdragen: Detta gäller för 2017

Publicerad

Det blir inget rutavdrag om den dyra kaffemaskinen går sönder efter årsskiftet.

Gränsen för det nya rutavdraget 2017 går vid traditionella vitvaror.

– Det är ett rent politiskt beslut som vi följer, säger Pia Blank–Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Det nya rutavdraget 2017 – alltså listan med de produkter i ditt hem som du kan laga med rutavdrag om de går sönder – är nu helt spikad sedan budgeten klubbats i riksdagen

Det är de traditionella vitvarorna som omfattas av rutavdraget.

Pia Blank-Thörnros.Foto: Mikael Sjöberg

 

Men Skatteverket slår nu fast att espressomaskiner eller centraldammsugare inte tillhör de produkter där du kan göra ett rutavdrag om de går sönder eller krånglar.

– Det som förr betraktades som vitvaror ingår i rutavdraget från 2017. Vi håller oss till den traditionella tolkningen, alltså kyl, frys mangel, spis och tvättmaskin, säger Pia Blank–Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Varför går gränsen där?

– Det är ett politiskt beslut som följer av lagen och förarbetena. Vi ska sedan ta ställning till vad som räknas till vitvaror.

 

LÄS OCKSÅ: Krånglar vinkylen? Snart för du göra avdrag för att laga den

 

Men de omfattande reglerna för ROT och RUT–avdrag så går Skatteverket nu ut med tydliga anvisningar om vad som gäller.

Skatteverket har tagit fram en lista med vitvaror som omfattas av RUT–avdraget från 2017. Viktigt att tänka: det gäller att reparera på plats, alltså i bostaden.

HÄR ÄR LISTAN:

• Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel.

• Kyl, frys, diskmaskin.

• Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn.

• Köksfläkt, spiskåpa.

Regeringen stoppade också i särskilt att det är OK med repration av vinkylen i bostaden.

Redan första augusti i år utökades rutandraget med flerträdgårdstjänsten. Följande trädgårdsarbeten ger rätt till rutavdrag:

• Beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar.

• Röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning.

• Kompostering och ihop samling av trädgårdsavfall inför bortforsling.

• Återställande av mark efter att träd och buskar tagits bort.

Flyttjänster, till exempel när du flyttar, ingår också sedan 1 augusti i det nya rutavdraget.

• Flytt av bohag mellan bostäder.

• Flytt av bohag till och från magasinering, förutsatt att magasineringen sker under en kortare period och ingår som ett led i flytten.

• Packning och uppackning.

• Lastning, lossning eller annat iordningställande för transport.

• Arbetstiden för transporten.

Detta ingår i ”it-rut”

Men regeringens generösa inställning har begränsningar. Du får inte rotavdrag för förvaring/magasinering, hyra av fordon eller drivmedel.

Installation av datorer och arbeten kring vissa it–tjänster ingår också sedan i augusti i det nya rutavdraget. Reparation ingår också.

Skatteverkets anser att följade ingår i ''it–rut'' när det installation, reparera och underhåll av utrustning.

• Data- och it–utrustning, till exempel persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smart telefoner och spelkonsoler.

• Kringutrustning som stöder data- och it–utrustningen och som är sammankopplade med dessa, till exempel skrivare, skannrar och avläsare.

• Dataprogram och dataförbindelser som hanterar hushållens it–utrustning och som kan ta emot och/eller sända elektronisk kommunikation, till exempel modem, routrar, fiber- och nätverkskablar samt wifi–utrustning.

MEN, det finns en viktig sak att komma ihåg när det gäller alla former av rutavdrag: arbetet med reparationen måste ske i hemmet eller i vissa fall i direkt anslutning till bostaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen