Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De länsar ditt konto - trots spärrat kort

Trots att du spärrat ditt kort kan bedragarna ta ut pengar från ditt konto på flera olika ställen.
Ditt bankkort är inte skyddat trots att du spärrar det.
Bedragarna länsar kontot ändå.
Erik Bromö, 24, blev av med tusentals kronor.
Erik Bromö, 24.
- Skandal. Är ett kort spärrat så är det ju det. Jag kan inte fatta hur det här kan hända, säger Erik till Ekot. Gotlänningen Erik Bromö är på långresa i Sydamerika. Just nu befinner han sig i Peru. I somras, när han var i Barcelona, blev han bestulen på sitt bankkort. Han gjorde som man ska göra: ringde till banken, som spärrade kortet.

"Något var mysko"

Men för några veckor sedan upptäckte Erik att nästan 4 500 kronor försvunnit från kontot. - Erik såg på kontoutdraget att något var mysko, säger Allan Pettersson, Eriks pappa. Någon hade använt Eriks kort till att betala motorvägsavgifter på bilresor i Europa. Småsummor varje gång, men sammanlagt var det en stor del av Eriks reskassa som var borta.

Sämre säkerhet

- Vägtullarna har inte hängt med i den tekniska utvecklingen. De har inte on-lineförbindelse med banken, och därmed går det att betala med spärrade kort, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Föreningssparbanken. Även parkeringsautomater, vissa butiker och obemannade bensinmackar har en sämre teknisk säkerhetslösning. - De outvecklade miljöerna blir mindre och mindre vanliga i och med den nya tekniken med chip. Man bygger bort problemet, säger Bertil Ellvén.

Banken betalar tillbaka

Erik har fått tillbaka pengarna från Föreningssparbanken. - Så länge man har spärrat sitt kort, så hålls man skadelös. Då står banken för alla kostnader, säger Jesper Berggren, presschef på Föreningssparbanken. - Men han har haft mycket besvär i och med det här. Han har varit orolig för att alla pengar skulle försvinna från kontot, och det är ju besvärligt när man är ute och reser, säger Allan Pettersson.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!