Stieg Larssons bror och pappa driver bolaget Moggliden. Och vinsten från framför allt Millenniumböckerna överträffar alla förväntningar. "Klart är att reslutatet är långt över förväntan", säger brodern Joakim Larsson. Foto: Patrick Trägårdh
Stieg Larssons bror och pappa driver bolaget Moggliden. Och vinsten från framför allt Millenniumböckerna överträffar alla förväntningar. "Klart är att reslutatet är långt över förväntan", säger brodern Joakim Larsson.  Foto: Patrick Trägårdh

De har tjänat 146 miljoner på Salander

Publicerad
Uppdaterad
Bolaget som förvaltar Stieg Larssons litterära arv omsatte 206 miljoner kronor enligt den första årsredovisningen.
Bokförsäljning och rättigheter har betalat sig långt över förväntan, enligt succéförfattarens bror Joakim Larsson.
- Det har kommit in väldigt mycket pengar i år, mycket mer än vad vi hade räknat med, säger han.
Expressen har tagit del av den första årsredovisningen i Moggliden AB, det bolag som förvaltar det litterära arvet efter succéförfattaren Stieg Larsson.

Pengar för rättigheterna

Hit kommer pengar från deckartrilogins försäljning i en lång rad länder, samt rättigheter från filmer och böcker. Framgångssagan väntas fortsätta då Hollywood just nu spelar in sin egen filmversion av "Män som hatar kvinnor".
Årsredovisningen omfattar perioden från 3 november 2008 till och med 30 april 2010. Under perioden har man omsatt över 206 miljoner kronor, med ett resultat efter finansiella poster på drygt 202 miljoner.
En stor del, 56 miljoner kronor, har försvunnit i skatt och resultatet blir därför strax under 146 miljoner.
- Det är både böcker och filmer men det är ju böckerna i huvudsak som gör det, säger Joakim Larsson.
Bolaget drivs av brodern och Stiegs pappa Erland. Av vinsten har de delat ut två miljoner kronor till organisationer som verkar i "Stieg Larssons anda".

Bättre än väntat

- Det är Expo, kvinnohusrörelsen, journalistförbundet och Röda korset som har fått pengar. Vi kommer att fortsätta att dela ut pengar till organisationer som verkar i Stiegs anda.

"Funderar på stiftelser"

- Men vi funderar på att göra det i stiftelseform. För det är lite lättare att donera pengar så, säger Joakim Larsson.
Klart är att resultatet är långt över förväntan.
- När vi började med det här trodde vi på fem till sex miljoner kronor totalt, säger Joakim Larsson.
Årsredovisningen blir offentlig så snart den lämnas in till bolagsverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen