Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De här länderna har högst skattetryck

Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Svenskarna betalar mest skatt i hela EU.

Men siffrorna blir annorlunda när skatterna räknas om som en del av BNP.

Det visar en ny sammanställning från EU-parlamentet, som har räknat med såväl direkta som indirekta skatter.

Enligt Business Insider finns det stora svårigheter med att jämföra beskattning rakt av mellan länder. Men det är just vad EU-parlamentet har gjort, för att visa hur mycket skatt länderna samlar in i förhållande till dess BNP.

Sverige har i en tidigare mätning, genomförd av The World Economic Forum, placerat sig i toppen av länder med högst marginalskatt i hela världen, tätt följt av Danmark och Frankrike.

 

LÄS MER: Här är kommunerna som får höjd skatt

 

Men när siffrorna räknas om för att visa hur hög beskattningen är i förhållande till landets BNP blir rangordningen annorlunda.

Det svenska skattetrycket, i förhållande till BNP, är fortfarande högt, 44,2 procent. Men det är inte högst i EU. Faktum är att Sverige inte ens ligger på topp-3.

Danmark i topp

I stället är det Danmark som placerar sig i topp, där skattetrycket motsvarar 48,1 procent av BNP. Enligt EU-parlamentets uppgifter utmärker sig Danmark genom att ha lägre direkta skatter, men förhållandevis höga indirekta skatter. Två tredjedelar av skatteintäkterna kommer från moms och punktskatter.

Även Belgien och Frankrike placerar sig strax före Sverige på EU-parlamentets lista.

 

LÄS MER: Vinnare och förlorare på de nya skatterna 2017

 

Lägst skattetryck i förhållande till BNP har Litauen, som följs av Lettland och Bulgarien. Gemensamt för dessa länder, precis som för många andra länder i Östeuropa, är att de indirekta skatterna är små eller, i det närmaste, obefintliga. I Litauen som ligger i botten uppgår den totala procentsatsen till 27,2 procent.

Vårt andra grannland, Finland, placerar sig precis efter Sverige på listan och skillnaden länderna emellan är minst sagt marginell.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!