De granskas extra noga av Skatteverket

Ser du fram emot skatteåterbäringen och vad ska du göra med pengarna? – Den är välkommen, det är ju semestertider och jag tänkte shoppa samt resa. Nästa fredag åker jag till Ibiza och är där i två veckor så skatteåterbäringen kommer vara lagom till det, säger Sara Englund, 35, arbetsledare, Södermalm, Stockholm.
Foto: Michaela Hasanovic
Ser du fram emot skatteåterbäringen och vad ska du göra med pengarna? – Jag får inga i år, ska betala tillbaka istället. Blev lite förvånad då jag har betalat in mer i skatt, säger Susanne Westerman, 53, behandlingsassistent, Midsommarkransen.
Foto: Michaela Hasanovic
Ser du fram emot skatteåterbäringen och vad ska du göra med pengarna? – Ja, vem ser inte fram emot det? Antingen lägger jag dem som deposition på ny lägenhet eller utlandsresor, Daniel Elf, 38, kock, Enskede, Stockholm.
Foto: Michaela Hasanovic
Ser du fram emot skatteåterbäringen och vad ska du göra med pengarna? – Det kan man lugnt säga att jag gör. Det är pengar som man inte riktigt räknat in. Jag ska spara dem och ha som buffert, Josefina Andersson, 31, kock, Göteborg.
Foto: Michaela Hasanovic

Under veckan  kan det bli extra klirr i kassan för den som får tillbaka på skatten. Men pengarna kan dröja. Vissa grupper granskas extra noga av Skatteverket och då kan pengarna försenas.

– Vi tittar på de som har störst risk att göra fel, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I år är det 5,5 miljoner personer som deklarerat elektroniskt - en rekordsiffra. Du som har e-deklarerat kan räkna med att få skatteåterbäringen innan midsommar. Men om du fastnar i någon av Skatteverkets kontroller riskerar pengarna att försenas och i värsta fall får du dem inte förrän i augusti. Alla deklarationer som kommer in till Skatteverket granskas maskinellt i ett granskningssystem. De som gjort specifika avdrag plockas ut och granskas av en handläggare. Då ställs även frågor till den som deklarerat.

– Vi gör datakörningar där vi kör ihop alla deklarationer som är klarmarkerade. Vi är klara med körningen på måndag, säger Kay Kojer verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Krångliga regler

Men den som väntar med att svara på Skatteverkets frågor eller ger ett undermåligt svar kan räkna med att pengarna dröjer.

– Om du har blivit granskad och fått en fråga där du ska styrka någonting så betalar vi inte ut pengarna förrän du har svarat och vi har kontrollerat svaret. Det hänger på dig som vi ställt en fråga till. Så se till att svara i tid, säger Kay Kojer.

Att reglerna kring många avdrag är krångliga är Kay Kojer den första att medge.

– Det är exempelvis många som sålt bostadsrätt och villa som gör fel. Både att de angett för höga och för låga belopp. Vi rättar ju åt båda hållen.

Vanligaste felen

Det görs även ett slumpmässigt urval vid kontrollen av deklarationerna som gör att vissa personer kommer att kontrolleras extra noga. Men hur stor risk det är att fastna i en sådan kontroll kan inte Kay Kojer uppskatta.

– Bland de som deklarerar på papper är det vanligaste felet att man summerar fel och överför fel mellan bilagorna, säger Kay Kojer.

Se upp - här är de som granskas extra noga

Rut- och rotavdrag

Du som gjort ett rut- och rotavdrag granskas extra noga.

- Vi gör ett urval av dem som har använt sig av rot- och rutavdrag, säger Kay Kojer.

- De branscher vi tittar extra på i år är inom fönster, tak, städ och bredbandsfiber, säger Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Försäljning av bostadsrätt och villa

Här är det lätt att det blir fel, både på plus- och minussidan. Speciellt för den som deklarerat på papper.

- Det är krångliga regler och det är vi medvetna om. Men rättningarna handlar ju inte bara om att folk ska betala mer skatt, utan även att de ska få tillbaka, säger Kay Kojer.

Akiteförsäljning

Du som sålt eller köpt aktier av vissa aktieslag granskas extra noga. Vilken typ av aktier det handlar om vill Skatteverket inte gå ut med.

- När man ska räkna ut genomsnittligt anskaffningsvärde för aktier vid aktieförsäljning kan det bli krångel. Man kan ha ärvt aktier eller köpt dem för länge sedan. Då måste man räkna om värdet på de aktier man säljer för att ta reda på vad de egentligen kostar, säger Kay Kojer.

Slumpmässigt urval

Alla deklarationer går igenom en maskinell granskning och vissa slumpas ut för att granskas extra noga av en handläggare. Hur många som slumpas ut är enligt Kay Kojer oklart.

Avdrag för första gången

Om du gör avdrag för första gången kommer det granskas extra hårt.

- Vi tittar på de som har störst risk att göra fel. Om man gör avdrag för resor till och från arbete för första gången finns det extra stor risk att det visar sig att man inte har rätt till det, Exempelvis om man lever i en storstad som har väl utbyggd kollektivtrafik, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!