Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De fick mest och minst av sin politik i budgeten

Magdalena Andersson (S).Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Vårändringsbudgeten 2019 är historisk.

Den första budget som lagts fram efter samarbete mellan S, MP, C och L.

Nu utmålar alla partierna sig som vinnare i uppgörelsen. Men vem fick egentligen igenom mest?

– Lärarassistans, bostäder och satsningar mot hedersrelaterat våld och på kvinnojourer är väldigt tydlig S-politik, säger finansminister Magdalena Andersson, S, som ett svar på kritiken om att partiet gjort en högersväng.

Finansministern presenterade och försvarade sin budget i ett pressmötesrum i regeringskansliet på onsdagsmorgonen.

– Med januariavtalet som grund bygger vi nu en förändring som är hållbar över tid. Vi vill skapa förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter liksom omställningen till en fossil välfärsnation, säger Andersson lite storvulet.

Blå budget med gröna inslag

Vårändringsbudgeten 2019 kan beskrivas som en blå budget med gröna inslag presenterad av en röd minister. Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på att inte sänka skatterna. Nu måste de genomföra skattesänkningar på 20 miljarder, vilket dessutom medför att reformutrymmet i budgeten är litet.

4,5 miljarder finns att spela med i vårbudgeten, och nu vill de inblandade partierna trycka på hur just deras hjärtefrågor fått stor plats.

Men allra nöjdast är de två forna allianspartierna.

Centern talar i sin presentation om partiets vinster i vårbudgeten.

Sänkt arbetsgivaravgift för unga, bredbandssatsning i landsbygden, mindre regelkrångel i nystartsjobb och bibehållen nedsatt moms för naturguider, är punkter C brinner för.

– Vi har fått god utdelning, säger en nöjd Emil Källström, Centerpartiets ekonomiska talesperson. Han fortsätter:

– Förhandlingarna har varit bra och med stor respekt för att vi kommer från olika ingångar ideologiskt. Vi har mötts och Centern har fått igenom väldigt många av sina frågor. Jag kan stå för helheten i budgeten till hundra procent.

Liberalernas partiledare Jan Björklund bjuder på liknande tongångar och lyfter fram budgetsatsningen på LSS som partiets förtjänst. Men viktigaste reformen är partiets eget förslag att avskaffa värnskatten, anser Björklund.

Höjda rutavdrag och en halv miljard kronor till nya lärarassistenter i skolan var ytterligare två viktiga frågor för L.

– Det tar lång tid att utbilda lärare. Under tiden kan vi se till att de vi har används till att undervisa. Det är idén med assistenter. De kan genomföra andra uppgifter, säger Jan Björklund.

Miljöpartiet kan peka på förstärkningen av Klimat- och Industriklivet. Regeringen satsar två miljarder kronor på att göra Sverige till en föregångare på miljöområdet. Två miljarder i ett reformutrymme på 4,5 är förstås inte dåligt för MP. Det handlar bland annat om satsningar på biogas och hemladdning och stöd till industrin för att minska utsläppen. Fler nattåg ska det bli också, en gammal käpphäst för MP.

Språkrören deltog inte vid onsdagens presskonferenser, men på Twitter skriver Isabella Lövin:

”Nu stärker vi bland annat kvinnojourer, skolor och landsbygd samtidigt som livsviktigt miljö- och klimatarbete kan fortsätta!”

Socialdemokraterna. Ja, vad fick egentligen S? Statsministerposten förstås, men vilka är partiets profilfrågor i vårbudgeten?

Finansministern skruvar lite på sig inför frågan om S gjort en högersväng.

– Självklart är detta samarbete en kompromiss mellan fyra partier. Men jag ser mycket S-politik också. Lärarassistans, bostäder och satsningar mot hedersrelaterat våld och på kvinnojourer är väldigt tydlig S-politik, säger Magdalena Andersson.

Men hur gick det med ett av partiets stora vallöften, ”Familjeveckan”, som ger föräldrar med barn i åldern 4-16 extra ledigt samband med skollov?

– Den behöver utredas men vi kommer att inleda familjeveckan under den här mandatperioden. Det är viktigt för alla föräldrar som försöker pussla mellan de långa sommarloven och de inte riktigt lika långa semestrarna. Inte minst viktigt för ensamstående föräldrar, svarar Magdalena Andersson.

Sagt om vårändringsbudgeten 2019

”Jag tror att Socialdemokraterna är i ett skede där de borde byta färg på sin logga helt enkelt”. Ulla Andersson, V, anklagar S för en högersväng i politiken.

 

”Hur kan ni skära en kvarts miljard från polisen och sedan gå ut härifrån och se medborgarna i ögonen”. Elisabeth Svantesson, M, spädde på kritiken.

 

”Vi gör bedömningen att det här alternativet är bättre än alternativet, den mest konservativa regeringen som Sverige haft.” Finansminister Magdalena Andersson om 73-punktsuppgörelsen med C och L.

 

”Frågar du en genomsnittlig kommun om de har problem med finansieringen av äldreomsorgen i dag så blir svaret ett rungande ja”, säger Oscar Sjöstedt, SD, angående besparingarna inom äldrevården i budgeten (som inte är några besparingar enligt finansministerns räknesätt).

 

”Det saknas saknar en tydlig inriktning och handlar mest om att få de andra att gå med på så mycket som möjligt av den egna politiken”. Jacob Forssmed, KD, i sin tolkning av Januariavtalet.

 

”Vi var tydliga inför förhandlingen med att vi hade viktiga prioriteringar som vi ville se levereras redan nu”. Emil Källström, C, verkar nöjd med vad partiet fick igenom i historiska budgeten.

 

”När liberalerna förhandlar budget ökar satsningarna på LSS. Under fyra år med Jonas Sjöstedt skars LSS ner.” Jan Björklund, L, svarar V-ledaren i ett inlägg på Twitter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!