Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De bästa och sämsta företagskommunerna

Den nedlagda Kaunisvaaragruvan utanför Pajala. Foto: Kim Kanga
Hagastaden, den nya stadsdelen som binder samman Solna med Stockholm.

Älvdalen är årets raket och Solna är bäst för tionde året i rad.

Det framgår när Svenskt näringslivs rankar landets bästa företagarkommuner.

Fjolårets nästjumbo Pajala föll en placering och rankas nu som landets sämsta företagarkommun.

– Det känns lite orättvist faktiskt, säger Erik Mella, näringslivsstrateg på Pajala kommun.

”I Pajala kombineras storslagen natur med en unik drivkraft. Här finns ett positivt företagsklimat samt fantastisk skola och förskola. I Pajala lever vi enligt devisen: Ett gott liv i en levande kommun.”

På Pajala kommuns hemsida finns det inget som signalerar att det här skulle vara Sveriges mest företagsovänliga kommun, men den bedömningen har alltså Svenskt näringsliv gjort i sin kommunranking för 2017.

Att den viktiga Kaunisvaragruvan i Pajala efter konkurser och många turer är såld och att gruvdriften väntas återupptas kommer sannolikt att påverka Pajalas placering 2018, då det talats om 300 nya jobb.

– Vi trodde inte på ett jättelyft på årets lista men det är klart att det känns tråkigt att bli placerad sist, säger Erik Mella, näringslivsstrateg på Pajala kommun.

”Känns lite orättvist”

Han målar upp en allt annat en dyster framtid för Pajala: Turistnäringen växer så det knakar (20 procent upp senaste året), gruvnäringen är på gång igen, ett forskningsprojekt i anslutning till gruvan kan ge ytterligare 15 arbetstillfällen och skogsindustri trummar på för fullt.

– Vi har börjat samla företagen för regelbundna möten med kommunen för att ta reda på hur vi kan bli bättre här. Vi har en dialog varannan månad för att fånga upp det som är på agendan, säger Erik Melle.

Han tar till sig av bottenplaceringen, men säger samtidigt:

– Det känns lite orättvist faktiskt. Vi ska träffa Svenskt näringsliv för att gå igenom hur listan gjorts.

I topp för tionde raka året

De tre toppkommunerna är alla kranskommuner till Stockholm: Solna, Sollentuna och Nacka.

Solna är dessutom placerad på första plats för tionde året i rad:

 

Skinnskatteberg lämnar fjolårets jumboplats och klättra tio placeringar. Bergslagens Norberg faller som en sten i listan och slutar näst sist, inklämd mellan Norrlandskommunerna Pajala och Kalix:

 

Älvdalen (från plats 204 till 198) i Dalarna är årets klättrare på listan, följt av Gullspång i Västra Götaland och Älvdalens grannkommun Mora.

I listan nedan kan man även notera att Hällefors – som var rankat sist 2015 – tar rejäla kliv på listan och klättrar 78 placeringar till plats 209:

 

Sämre trend visar Älvsbyn (Norrbotten), Älvkarlebyn (Uppsala) och Tibro (Västra Götalands län) som är de tre kommuner som rasar snabbast på listan:

 

Andra resultat som sticker ut i listan är att Vellinge petas från tronen som Skånes bästa företagskommun av Kävlinge.

I Värmland knuffas Sunne ner från förstaplatsen av Grums medan Markaryd springer om Växjö i Kronobergs län.

Rapportförfattaren Pontus Lindström tror att det är en tillfällighet att så många län får nya kommuner på förstaplatsen just i år.

– Men har man abonnerat på förstaplatsen i många år, som Vellinge och Sunne, är det lätt hänt att man lutar sig tillbaka och inte sporras att förbättra sig ytterligare, säger han.

Här är de bästa företagskommunerna i varje län (stjärnan indikerar att det är nya länsvinnare för 2017):

 

Fotnot: Undersökning genomfördes under januari–april samma år. Urvalet av företag togs fram av Statistiska centralbyrån (SCB) och undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Metoden som användes var webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer. Totalt besvarades enkäten av 31 314 företag vilket gav en svarsfrekvens på 50 procent.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!