Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är världens 10 mäktigaste kvinnor

Världens mäktigaste kvinna: Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto: TIMM SCHAMBERGER / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Theresa May är världens näst mäktigaste kvinna.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Trea på listan: Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden.Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Angela Merkel är världens mäktigaste kvinna för åttonde året i rad.

Hillary Clinton är däremot helt borta från Forbes lista – och Ivanka Trump tappar.

– Listan visar hur flyktig makt kan vara, säger Moira Forbes, vd för Forbes Media till tidningen.

Varje år listar tidningen Forbes världens mäktigaste inom olika kategorier. Och som vanligt är det Tysklands förbundskansler Angela Merkel som toppar listan över världens mest inflytelserika kvinnor trots att hon på fredag lämnar över partiledarskapet. 

Forbes motiverar utnämningen med att Merkel står kvar som "Europas de facto ledare" och ledare av regionens största ekonomi efter att ha navigerat Tyskland genom finanskrisen och tillbaka till tillväxt. Juryn nämner också att hon stått upp mot USA:s president Donald Trump och tillåtit över en miljon syriska flyktingar in i landet. 

Totalt har Merkel varit ett på listan 13 gånger, men 2010 konkurrerades hon ut av dåvarande First ladyn Michelle Obama som drev en uppmärksammad kamp för en hälsosammare livsstil bland USA:s barn och ungdomar.

Fyra på listan: Mary Barra, chef för General Motors i USA.Foto: CARLOS OSORIO / AP / TT NYHETSBYRÅN
Femma på listan: Abigail Johnson, vd för Fidelity Investments, USA.Foto: ROB LATOUR / REX / IBL
Sexa på listan: Melinda Gates, grundare av Bill & Melinda Gates Foundation, USA.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Theresa May jonglerar svåra situationer

Tvåa på årets lista, för andra året i rad, är Storbritanniens premiärminister Thersa May som enligt juryn jonglerar en rad svåra situationer som att ingå handelsavtal utan EU och lösa gränsfrågan med Irland samtidigt som hon kämpar för ett förenat  Storbritannien. Trean är Christine Lagarde, chefen för Internationella valutafonden.

– Listan återspeglar det vi alltid vetat om makt – hur dagsländelik den är och hur flyktig den kan vara, säger Moira Forbes, vd för Forbes Media. 

Hon konstaterar också att årets mäktigaste kvinnor leder ”mitt i en tumultartad tid”.

– Geopolitiska spänningar ökar, de viktigaste ekonomierna står inför instabilitet och förtroendet för olika institutionerna är rekordlågt, säger hon till tidningen.

Sjua på listan: Susan Wojcicki, vd för Youtube, USA.Foto: RICHARD DREW / AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Åtta på listan: Ana Botin, ordförande för Banco Santander i Spanien.Foto: LAURENT GILLIERON / AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Hillary Clinton inte med på listan

Minst lika intressant är det att kolla på vilka som inte är med på listan och vilka som tappar i rankningen. Förra utrikesministern och presidentkandidaten Hillary Clinton till exempel är inte med alls för första gången sedan listan startade 2004. Förra året tappade hon 63 placeringar efter att ha förlorat kampen om Vita huset och hamnade på plats 65 – och är nu helt borta.  

Facebooks vd Sheryl Sandberg är en annan som tappar. Sedan hon för första gången hamnade på listan 2010 har hon alltid varit bland de topp 10 mäktigaste kvinnorna i världen. Men nu petas hon till plats 11 – efter namn som Melinda Gates, grundare av Bill & Melinda Gates Foundation på plats 6 och Youtubes vd Susan Wojcicki på plats nummer 7.

Också Donald Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump backar. Förra året skrevs det ihärdigt om eget kontor i Vita husets västra flygel och tillgång till sekretessbelagda uppgifter, trots att hon varken hade en formell titel, lön eller hade blivit godkänd av kongressen. Hon är fortfarande en inflytelserik rådgivare men Forbes menar att hennes makt har dalat sedan förra årets lista. Då var hon nummer 19 – nu petas hon ner till plats 24.

Nia på listan: Marillyn Hewson, vd för Lockhead Martin, USA.Foto: EVAN VUCCI / AP / TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX
Tia på listan: Ginni Rometty, vd för IBM, USA,Foto: LAURENT GILLIERON / AP / TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX

Serbiens första kvinnliga premiärminister

På listan finns också hela 20 nykomlingar. Forbes lyfter själva fram Serbiens premiärminister Ana Brnabić på plats 91. När parlamentet förra sommaren röstade ja blev hon inte bara Serbiens första kvinnliga premiärminister utan också den första öppet homosexuella premiärministern i landets historia. 

Även en rad atleter hamnade i år på listan däribland tennisstjärnan och kläddesignern Serena Williams. Forbes konstaterar att hon inte bara har ”power” på tennisbanan utan också tar sig an problem som sexism inom sportvärlden och hälsofrågor som rör kvinnor och graviditeter. 

En annan som definitivt har förtjänat sin nyvunna plats är tv-mogulen Shonda Rhimes, 48. Nyligen skapade hon stora rubriker när hon på Women in Hollywood-galan meddelade världen att hon var den högst betalda producenten inom tv.  

Shonda Rhimes som bland annat ligger bakom Grey's Anatomy och Scandal avslöjade inga summor men konstaterade att det var mer än Ryan Murphy som tidigare skrutit om sin 300 miljoner dollar-deal med Netflix.

– Dessa nykomlingar väntar inte på att bli tilldelade makt utan tar den och drar med sig andra kvinnor på vägen, skriver Forbes. 

Topp 10: Världens mäktigaste kvinnor

1. Angela Merkel

Förbundskansler, Tyskland

2. Theresa May

Premiärminister, Storbritannien

3. Christine Lagarde

Chef Internationella valutafonden

4. Mary Barra

Vd, General Motors, USA

5. Abigail Johnson

Vd, Fidelity Investments, USA

6. Melinda Gates

Grundare Bill & Melinda Gates Foundation, USA

7. Susan Wojcicki

Vd, YouTube, USA

8. Ana Botin

Ordförande, Banco Santander, Spanien

9. Marillyn Hewson

Vd, Lockheed Martin, USA

10. Ginni Rometty

Vd, IBM, USA

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!