Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTKerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNKerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

De är näringslivets mäktigaste kvinnor

Publicerad

Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip.

Det är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018 enligt Veckans Affärer, som korat de 125 mest betydelsefulla kvinnorna inom näringslivet.  

På onsdagskvällen, inför internationella kvinnodagen på torsdagen, korade Veckans Affärer de 125 mest betydelsefulla kvinnorna inom näringslivet.

– Svenskt näringsliv behöver alla sina talanger, oavsett kön. Vi vet att jämställda företag är lönsammare än  andra. Men vi vet också att jämställdhet är en fråga som inte kommer att lösa sig av sig själv. Och det är därför vi på Veckans Affärer envist fortsätter att kartlägga och lyfta de mäktigaste kvinnorna i näringslivet, säger Åsa Uhlin, chefredaktör för Veckans Affärer.

Utmärkelsen "Näringslivets mäktigaste kvinna" gick i år till två kvinnor – Kerstin Hessius, 59, och Isabella Löwengrip, 27.

Pristagarna Danica Kragic, Isabella Löwengrip, Anna Ryott, Andra Farhad, Malin Persson och Kerstin Hessius tillsammans med Veckans Affärers chefredaktör Åsa Uhlin.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

"Inkluderande och jämställt"

Veckans Affärer motiverar valet:

"Kerstin Hessius, med en bakgrund som bland annat vice riksbankschef och chef för Stockholmsbörsen och som var med redan på den allra första listan, är i dag vd för Tredje AP-fonden och förvaltar 340 miljarder kronor av det svenska folkets pensionspengar."

"Och Isabella Löwengrip, som när hon var fjorton år flyttade hemifrån och blev Blondinbella, har med en blogg som startkapital byggt upp en hel företagsgrupp som omsätter omkring 80 miljoner kronor. Förstås inga pengar att tala om jämfört med en AP-fond, men när det gäller en viss typ av inflytande slår hon lätt Kerstin Hessius på fingrarna. Varje vecka når Isabella Löwengrip genom sina egna mediekanaler runt 1,5 miljoner skandinaviska kvinnor."

På sin hemsida skriver Veckans Affärer att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en lönsamhets- och ledarskapsfråga och en rättvisefråga.

– För Veckans Affärer är det självklart att verka för ett inkluderande och jämställt näringsliv som värderar människor utifrån deras kompetens och vilja att lyckas, inte utifrån kön, hudfärg, ålder eller nätverk, säger Åsa Uhlin.

 

Vinnare i kategorierna

Listan på näringslivets 125 mäktigaste kvinnor är indelad i sju underkategorier. Utöver Näringslivets mäktigaste kvinna utses de mäktigaste styrelseproffsen, börs-vd:arna, entreprenörerna, direktörerna, investerarna, samhällsförändrarna och techprofilerna.

Mäktigaste kvinna: Kerstin Hessius, Tredje AP-fonden, och Isabella Löwengrip, entreprenör.

Mäktigaste styrelseproffs: Malin Persson, Hexatronic, Mekonomen, Getinge, Peab m.fl.

Mäktigaste börs-vd: Helena Stjernholm, Industrivärden.

Mäktigaste entreprenör: Stina Ehrensvärd, Yubico.

Mäktigaste direktör: Madeleine Persson, H&M.

Mäktigaste investerare: Caroline Berg, Axel Johnson.

Mäktigaste samhällsförändrare: Anna Ryott, Norrsken.

Mäktigaste techprofil: Danica Kragic Jensfelt, Wasp.

Källa: Veckans Affärer 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen