Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är näringslivets mäktigaste kvinnor

Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kerstin Hessius och Isabella Löwengrip.

Det är näringslivets mäktigaste kvinnor 2018 enligt Veckans Affärer, som korat de 125 mest betydelsefulla kvinnorna inom näringslivet.  

På onsdagskvällen, inför internationella kvinnodagen på torsdagen, korade Veckans Affärer de 125 mest betydelsefulla kvinnorna inom näringslivet.

– Svenskt näringsliv behöver alla sina talanger, oavsett kön. Vi vet att jämställda företag är lönsammare än  andra. Men vi vet också att jämställdhet är en fråga som inte kommer att lösa sig av sig själv. Och det är därför vi på Veckans Affärer envist fortsätter att kartlägga och lyfta de mäktigaste kvinnorna i näringslivet, säger Åsa Uhlin, chefredaktör för Veckans Affärer.

Utmärkelsen "Näringslivets mäktigaste kvinna" gick i år till två kvinnor – Kerstin Hessius, 59, och Isabella Löwengrip, 27.

Pristagarna Danica Kragic, Isabella Löwengrip, Anna Ryott, Andra Farhad, Malin Persson och Kerstin Hessius tillsammans med Veckans Affärers chefredaktör Åsa Uhlin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

"Inkluderande och jämställt"

Veckans Affärer motiverar valet:

"Kerstin Hessius, med en bakgrund som bland annat vice riksbankschef och chef för Stockholmsbörsen och som var med redan på den allra första listan, är i dag vd för Tredje AP-fonden och förvaltar 340 miljarder kronor av det svenska folkets pensionspengar."

"Och Isabella Löwengrip, som när hon var fjorton år flyttade hemifrån och blev Blondinbella, har med en blogg som startkapital byggt upp en hel företagsgrupp som omsätter omkring 80 miljoner kronor. Förstås inga pengar att tala om jämfört med en AP-fond, men när det gäller en viss typ av inflytande slår hon lätt Kerstin Hessius på fingrarna. Varje vecka når Isabella Löwengrip genom sina egna mediekanaler runt 1,5 miljoner skandinaviska kvinnor."

På sin hemsida skriver Veckans Affärer att jämställdhet inte är en kvinnofråga utan en lönsamhets- och ledarskapsfråga och en rättvisefråga.

– För Veckans Affärer är det självklart att verka för ett inkluderande och jämställt näringsliv som värderar människor utifrån deras kompetens och vilja att lyckas, inte utifrån kön, hudfärg, ålder eller nätverk, säger Åsa Uhlin.


Vinnare i kategorierna

Listan på näringslivets 125 mäktigaste kvinnor är indelad i sju underkategorier. Utöver Näringslivets mäktigaste kvinna utses de mäktigaste styrelseproffsen, börs-vd:arna, entreprenörerna, direktörerna, investerarna, samhällsförändrarna och techprofilerna.

Mäktigaste kvinna: Kerstin Hessius, Tredje AP-fonden, och Isabella Löwengrip, entreprenör.

Mäktigaste styrelseproffs: Malin Persson, Hexatronic, Mekonomen, Getinge, Peab m.fl.

Mäktigaste börs-vd: Helena Stjernholm, Industrivärden.

Mäktigaste entreprenör: Stina Ehrensvärd, Yubico.

Mäktigaste direktör: Madeleine Persson, H&M.

Mäktigaste investerare: Caroline Berg, Axel Johnson.

Mäktigaste samhällsförändrare: Anna Ryott, Norrsken.

Mäktigaste techprofil: Danica Kragic Jensfelt, Wasp.

Källa: Veckans Affärer