Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DB Schenker varnar för bluff-sms: ”Bedrägeri”

Nu varnar DB Schenker för bedrägeriförsöken.
Foto: L Willms/Wikipedia
– Vi kontaktar inte folk på det här sättet, säger pressansvarige Pierre Olsson.
Foto: DB Schenker

En ny våg av bedrägerier sköljer över konsumenterna.

Denna gång riktas lurendrejeriet mot DB Schenker-kunder genom samtal, sms och mejl.

– Vi kontaktar inte folk på det här sättet för att de ska betala oss, det går inte till så, varnar press- och informationsansvarige Pierre Olsson.

”Varning för bedrägeriförsök!”

Utropet står intill en bild på en rödmarkerad varningstriangel på DB Schenkers Facebooksida. Det tyska transport- och logistikföretaget uppmanar sina kunder att vara på sin vakt – just nu blir kunder uppringda av någon som utger sig för att jobba på DB Schenker.

”Personen informerar om att du som kund har ett paket på väg och att om du först betalar in en viss summa pengar så kan paketet hämtas ut”, skriver företaget i inlägget.

Foto: Facebook

Såväl telefonsamtal som sms och mejl skickas ut till kunderna med uppmaningen att klicka på länkar.

”Observera att detta är ett bedrägeriförsök – personen är inte från DB Schenker! Klicka inte på länkarna! Om du redan klickat eller betalat enligt bedragarnas instruktioner bör du göra en polisanmälan.”

”Måste vara vaksam”

Pierre Olsson, press- och informationsansvarig, beskriver fenomenet som oroande.

– Vår kundservice har fått fler och fler samtal från kunder som fått dessa sms och undrat vad det är. Vi förstod snabbt att det var något organiserat, säger han.

Pierre Olsson varnar kunderna för bedrägeriförsöken.
Foto: DB Schenker

Olsson förklarar att det inte har handlat om stora summor som bedragarna begärt. Kunderna krävs på allt mellan 20 kronor och hundralappen, säger han.

– Det är inga jättesummor men till slut blir det ju större pengar om de blåser många människor. Man måste vara vaksam.

”Utnyttjar människors godtrogenhet”

Företaget har märkt att andra företag och organisationer har drabbats av liknande bedrägerier under den senaste tiden och hoppas att samtliga polisanmäler händelserna.

– Vi vill så klart inte att kunderna ska bli arga på oss för något vi inte är skyldiga till. Folk blir glada för att vi varnar dem och de tipsar varandra, säger Pierre Olsson och påminner om varningssignalerna:

– Vi kontaktar inte folk på det här sättet för att de ska betala oss, det går inte till så. De här fakturorna är redan betalda, de betalas av avsändaren när de skickar paketen – det ska inte mottagarna betala.

Det till synes växande problemet med bedrägerier är bedrövligt, menar Olsson.

– Det är jättejobbigt. Inte bara för att det drabbar oss som företag, men att någon överhuvudtaget utnyttjar människors godtrogenhet är deprimerande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!