David Cameron dras in i Panama-skandalen

David Cameron.
Foto: Christopher Furlong / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Hillary Clinton.
Foto: Keith Srakocic / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Clinton.
Foto: Blaine Mccartney / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens premiärminister David Cameron dras nu själv in i Panama-skandalen.

Han ägde andelar i sin pappas offshore-bolag.

Och sålde dem med vinst 2010.

Det har varit några jobbiga dagar för David Cameron. Det har just blivit ännu tuffare.

Familjen Cameron drogs på en gång in i den så kallade Panama-läckan när de första uppgifterna publicerades i söndags.

Men det handlade om David Camerons pappa, börsmäklaren Ian Cameron. Pappan avled 2010 men drev under många år ett offshoreföretag - Blairmore Holdings Inc - i Bahamas.

Företaget grundades 1980 men flyttade till Irland 2012. Det har aldrig betalt någon skatt i Storbritannien.

David Cameron sa först att hans skatteaffärer var hans egen privata sak. Men redan efter ett dygn tvingades han göra ett klargörande uttalande.

– Jag har min lön som premiärminister och jag har en del besparingar som jag får ränta på och så har jag ett hus vi hyr ut, sa han i tisdags.

– Jag har inga aktier, inga offshore företag, inga offshore fonder, ingenting sånt.

Det lät som om han inte hade några affärsintressen i sitt pappas företag. Men han talade i presens. Och det var ingen tillfällighet.


Ägde delar i pappas bolag

För i dag klargjorde Cameron att han trots allt ägt andelar i sin pappa offshoreföretag. Han ägde 5 000 andelar under åren 1997 till 2010.

Han köpte dem för 12 497 pund och sålde dem för 31 500 pund, några månader innan han blev landets premiärminister.

– Jag betalade skatt på inkomsten. Det var under gränsen för kapitalskatt, så det betalade jag inte, sa han i dag till ITN.

– Men jag har betalt mina brittiska skatter på ett normalt sätt. Jag har ärligt talat inget att dölja.

Cameron gjorde också klart att han är mycket stolt över sin pappa och tillbakavisade att företaget bildats för att försöka smita undan brittisk skatt.

Panama-läckan visade att Ian Cameron hyrt in flera lokalanställda på Bahamas som fick signera papperen, bland annat en biskop.

Och faktum är att företaget aldrig betalade någon brittisk skatt, precis det Cameron tidigare kritiserat andra företag för.

Så även om han inte är lika indragen som Islands just avgångne statsminister, så har Panama-papperen blivit en svår huvudvärk för honom.

Han ska dessutom nästa månad leda en konferens om just hur lagstiftningen mot så kallade skatteparadis ska skärpas.

Har blivit en valfråga

Panama-papperen har även blivit en valfråga i den amerikanska presidentvalskampanjen. Demokraten Bernie Sanders kritiserade i dag Hillary Clinton för att ha stött ett frihandelsavtal med Panama och möjliggjort för amerikanskt skattesmiteri.

Det finns dock inget som tyder på att Hillary Clinton eller hennes make Bill finns med i Panama-materialet. Däremot finns det kopplingar mellan hennes kampanjordförande John Podesta och den ryska banken Sberbank som i sin tur har band med flera av president Vladimir Putins närmaste medarbetare.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!