Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isabella Löwengrips företag ska granskas

Löwengrips butik vill sätta upp kameror för ansiktsigenkänning. Bilden är från SVT-inslaget som fick Datainspektionen att starta en granskning. Foto: SVT/Nyheter
Entreprenören Isabella Löwengrip står bakom bolaget New Tech House. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Datainspektionen ska granska Isabella Löwengrips företag Nordic Tech House, uppger Di Digital. 

Orsaken är att man planerat att börja scanna ansikten på kunder i en butik för att samla information om till exempel kön, ålder och ansiktsuttryck.

Det kan röra sig om känsliga personuppgifter, hävdar myndigheten.

Vad tycker du om ansiktsscanning?

Det var efter ett inslag i SVT i början av juni som Datainspektionen reagerade. SVT rapporterade då om Nordic Tech House planer på att i en butik i Stockholm börja använda ansiktsigenkänning.

Med en automatisk kamera scannas kundernas ansikten för att analysera kön, sinnesstämning och kolla om det är en stamkund. Datan ska användas för att kartlägga konsumtionsmönster och individanpassa erbjudanden.

Kan finnas tveksamheter

Nordich Tech House, som startades och delägs av bloggaren och entreprenören Isabella Löwengrip, menar att ansiktsigenkänningen kan bli ett sätt för fysiska butiker att öka konkurrenskraften mot näthandeln.

– Vi gör det för att rädda handeln, butikerna måste ta till tekniken för att kunna möta de stora utmaningar de står inför, säger Linus Kaasik, medgrundare och investeringsansvarig på företaget till SVT.

Ansiktsscanningen skulle enligt planerna införas i butiken i Stockholm i juli. Foto: SVT Nyheter

Men enligt Datainspektionen kan det finnas tveksamheter med scanningen. Eventuellt kan tekniken strida mot nya dataskyddsförordningen GDPR, och detta vill man utreda.

Använder butiken ansiktsigenkänningen för att identifiera enskilda personer så kan det handla om känsliga personuppgifter, och då behöver butiken uppfylla särskilda krav för att få tillstånd, anser myndigheten.

”Ett tidigt skede”

– Vi vill i ett så tidigt skede som möjligt utreda hur den här tekniken fungerar och förhåller sig till dataskyddsförordningen för att skapa klarhet för alla aktörer, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, i ett uttalande, rapporterar Di Digital.

Nordic Tech House startades 2017 och Isabella Löwengrips beskrev då bolaget som ”en startupfabrik”.

– Jag träffar fantastiska entreprenörer varje dag där det riktigt brinner i ögonen på dem att komma i gång med sina affärer. Med Nordic Tech House tar vi ett helhetsgrepp och hjälper entreprenörer att ta en idé och göra det till ett riktigt bolag, sade hon då till Breakit. 

Expressen söker Isabella Löwengrip.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!