VILL VARA OBEROENDE. "Jag vill erbjuda Spotify på alla mobiltelefoner, alla datorer, helt plattformsoberoende. Då är det bra att vara en oberoende spelare", säger Martin Lorentzon, grundare och delägare av företaget, till Expressen. Foto: Seamus Murphy
VILL VARA OBEROENDE. "Jag vill erbjuda Spotify på alla mobiltelefoner, alla datorer, helt plattformsoberoende. Då är det bra att vara en oberoende spelare", säger Martin Lorentzon, grundare och delägare av företaget, till Expressen. Foto: Seamus Murphy

Därför vill han inte sälja Spotify

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Martin Lorentzon är en av Spotifys grundare och bolagets största ägare.
I en intervju med Expressen berättar han varför han inte tar sina miljarder och säljer Spotify till Google eller Apple, bemöter kritiken från missnöjda artister och framtiden för musiktjänsten.
- USA är nästa land. Vi kommer absolut att lansera där, säger Martin Lorentzon.
Tillsammans med Daniel Ek, som nu är vd för bolaget, har Lorentzon startat Spotify som på kort tid blivit ett av de hetaste internetprojekten i världen. På pappret är de två unga svenska entreprenörerna miljardärer flera gånger om, men de slår sig inte till ro med det.
- Det går jättebra just nu, säger Martin Lorentzon.
Varför lanseras inte er tjänst i fler länder?
- Det tar tid att få pusselbitarna på plats. Om du tittar på musikmarknaden är USA nummer ett, nummer två är Japan, nummer tre är England och nummer fyra är Tyskland och vi är bara i England. Bara en av fyra, så självklart är det prioritet på geografisk expansion.

"Får inte ta in för mycket"

Är ni i behov av mer pengar?
- Nej. Hungriga vargar jagar bäst. Det är precis så, man får inte ta in för mycket kapital. Man måste ta in lagom för att ha hungern kvar.
Är du inte intresserad av att sälja din del av bolaget?
- Absolut inte.
Men finns det inte en logik att sälja till en stor partner som Apple eller Google för att få mer skjuts i lanseringen?
- Visst kan man tänka så, men samtidigt blir du väldigt begränsad om du kör tillsammans med någon. Jag vill erbjuda Spotify på alla mobiltelefoner, alla datorer, alla olika devices, helt plattformsoberoende. Då är det bra att vara en oberoende spelare.
Flera stora tekniksajter har påstått att Google har bjudit en miljard dollar för Spotify och att även Apple har varit intresserat. Stämmer det?
- Det stämmer inte.
Men är du inte lite sugen på att sälja och gå från att vara miljardär på pappret till att ta hem pengarna?
- Nej, det är inte pengarna som jag brinner för. Det är klart att det vore en enkel väg att bara sälja bolaget, men jag brinner ju för det här. Jag älskar musik och har precis börjat spela gitarr. Jag vill fortsätta. Vi har ju precis startat.
Hur ser du på kritiken från artisterna om att Spotifys ersättning till dem är för låg?
- Vi har bara kört i två år och ibland kan man tycka att de har orimliga krav, men allt talar för oss i längden. Artisterna har alltid en rätt att inte vara med om de inte vill, men det är ganska få band som vi saknar. Vi ser att det är det här som gäller på lång sikt eftersom alternativet är att folk går tillbaka till piratnedladdning.

Träffar Reinfeldt

Under två dagar är Martin Lorentzon tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, statssekreterare Per Schlingmann och en svensk delegation från bland annat näringslivet i London för att berätta om svenskt entreprenörskap och utveckling.

Utvecklare från Sverige

Lorentzon säger själv att han är moderat, kompis till Schlingmann och att han tar alla utvecklare till Spotify från Sverige eftersom det funkar bäst.
- Mina söner kommer att tycka att det är så häftigt att jag har träffat dig. Nu kommer de tycka att det är någon mening med vad jag gör, skämtade statsminister Fredrik Reinfeldt, M, när han hälsade Spotifygrundaren välkommen till delegationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen