Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför tvingas pensionärer oftare betala restskatt

Slutskattebeskedet trillar in under augusti. Då är det svart på vitt. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Nyblivna pensionärer är överrepresenterade bland dem som får restskatt varje år. Foto: RUSLAN GUZOV

Nu kommer slutskattebeskedet i brevlådan och för många blir det ett bistert besked: Kvarskatt.

En åldersgrupp som ofta drabbas är nyblivna pensionärer och orsaken kan vara att man får pension från flera olika håll.

– Restkatten kan komma som en väldigt obehaglig överraskning, men det finns knep för att slippa det här varje år, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Nordea får något mindre än hälften av skattebetalarna i åldern 18-65 år det belopp de räknat med i skatteåterbäring. Det skriver SvD Näringsliv.

Men bland de som får ett tråkigare besked i brevlådan, det vill säga kvarskatt, är pensionärer överrepresenterade. Speciellt yngre pensionärer som under året även fått sina sista löningar utbetalade.

Då dras det för lite skatt

– Det här är ett fenomen för de som är nyblivna pensionärer och som inte hinner med att se över hur utbetalningarna beskattas. Varje utbetalare drar skatt på sitt utbetalade belopp, och ofta då bara 30 procent, säger Ingela Gabrielsson till Expressen. Hon fortsätter:

– Det kan vara utbetalningen från tjänstepension som är högre eller allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten, och då dras det för lite skatt på totalen. Resultatet blir restskatt vilket kan komma som en väldigt obehaglig överraskning.

Som pensionär tror man möjligen att någon annan håller koll på de sammanlagda utbetalningar man fått, så att skatten blir rätt. Fast riktigt så är det inte, utan detta får man hålla reda på själv.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: Pressbild / Pressbild

Men det finns några knep för att undvika skattesmällen när slutskattebeskedet kommer.

– Antingen begära skattejämkning, eller vända sig direkt till en utbetalare, till exempel Pensionsmyndigheten, och tala om hur mycket skatt man vill att de ska dra. Då kan man också göra en preliminär skatteuträkning, förklarar Ingela Gabrielsson.

90 dagar på dig att betala

Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum som står på ditt slutskattebesked. När slutskattebeskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala kvarskatten. 

De flesta som har skatt att betala får sitt slutskattebesked i augusti och ska betala skatten senast den 12 november 2019. För de som får beskedet i december ska pengarna vara inbetalda 12 mars 2020.

5 tips: Så undviker du restskatten

Samla ihop dina utbetalade pensioner under en månad och räkna ut exakt hur mycket du får.

Gör en skatteuträkning, vilket du kan få hjälp med hos din bank, eller prata med Skatteverket så att du vet vilken skatt du ska betala.

Du måste själv se till att det dras rätt skatt, det är inget som sker automatiskt.

Vänd dig till den som betalar ut det största pensionsbeloppet, det är också den utbetalaren som bör dra mest i skatt.

Man kan också begära jämkning hos Skatteverket som ser till att ett högre belopp dras så att man slipper kvarskatt.

Källa: Ingela Gabrielsson, Nordea,

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!