SÄGER INGENTING. Expressen har i flera dagar sökt Wanja Lundby-Wedin för att hon ska kunna förklara varför hon tyckte Elmehagen skulle ha en så hög pension. Men LO:s pressjour hänvisar till att hon är ledig och bortrest. Foto: SCANPIX
SÄGER INGENTING. Expressen har i flera dagar sökt Wanja Lundby-Wedin för att hon ska kunna förklara varför hon tyckte Elmehagen skulle ha en så hög pension. Men LO:s pressjour hänvisar till att hon är ledig och bortrest.  Foto: SCANPIX

Därför tiger hon om AMF

Publicerad
Uppdaterad
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin fortsatte i går att tiga om den förre AMF-vd:ns rekordpension.
Pressjourens förklaring: Hon är bortrest.
- När man gör så, gör man det ju i en förhoppning om att det ska blåsa över, att man ska klara sig undan, säger PR-konsulten Niclas Lövkvist.
Som styrelseledamot i AMF pension var Wanja Lundby-Wedin med och godkände avtalet som gav Christer Elmehagen 62 miljoner kronor i pension - utöver lön och bonus.
Det har utlöst ett raseri i LO-distrikten.
Expressen har under flera dagar sökt Wanja Lundby-Wedin för att ge henne möjlighet att bemöta kritiken och förklara varför hon tyckte Elmehagen skulle ha en så hög pension. Men LO:s pressjour hänvisar till att hon är ledig och bortrest.
- Hon kommer att svara på alla dina frågor i morgon (läs: i dag), säger pressekreteraren Joakim Jakobsson.

Malm: Hon borde svara

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm tycker att Wanja Lundby-Wedin borde svara på frågorna.
- Jag utgår från att hon kommer att göra det när hon har tid, säger han.
Pr-konsulten Niclas Lövkvist tror i stället att det handlar om en medveten strategi att hon ligger lågt.
Vad borde hon göra? - Gå ut och säga att hon är bedrövad och besviken och att hon skäms för att de har agerat precis så som de har kritiserat direktörer och andra för att göra.
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan medverkade i går i SVT:s "Agenda". Han tycker att Elmehagens pension saknar "alla proportioner".
Om Wanja Lundby-Wedin säger han:
- Det vore fel att säga att det bara är hennes ansvar. Här har vi en styrelse som jag tror har drabbats av lite fartblindhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen