Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför stoppar Putin LinkedIn i Ryssland

Ryska myndigheter har börjat stänga ned tillgången till LinkedIn i Ryssland, meddelar ryska kommunikationsmyndigheten Rozkomnadzor.Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Pool / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA. Ryssland stoppar sociala mediesajten LinkedIn och uppmanar nätoperatörer att blockera sajten i Ryssland. LinkedIn tycks därmed vara första offret för Rysslands nya regler för datalagring, och andra sociala mediesajten är oroade.

Ryska myndigheter har börjat stänga ned tillgången till LinkedIn i Ryssland, meddelar ryska kommunikationsmyndigheten Rozkomnadzor.

”Utifrån domstolsbeslut så inkluderas sociala nätverket LinkedIn i registret av förbrytare mot rättigheterna för personlig data. Besked om dess blockerande har skickats till internetföretag”, skriver myndigheten i sitt uttalande.

Straffas för att inte flyttat servrar

LinkedIn straffas för att inte ha flyttat sina servrar till Ryssland, och för att samla in information om ryska medborgare som inte själva använder LinkedIn utan deras medgivande, skriver statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

LinkedIn har bett om ett möte med ryska myndigheter för att prata om saken och ett möte håller på att diskuteras, säger Roskomnadzors talesman till nyhetsbyrån Interfax.

– Vi har fått ett sådant brev från LinkedIns representanter i vilket de ber om ett möte för att diskutera läget kring det sociala nätverkets blockerande, säger Vadim Ampelonskij.

Beslutet att blockera LinkedIn fattades flera veckor sedan. För en vecka sedan slog en domstol i Moskva fast att Ryssland får stänga sajten. Ryska nätombudsmannen beklagade då beslutet, men höll med om att det var lagligt.

Apple och Booking.com har gått med på ryska krav

LinkedIns blockering har skickat kalla kårar nedför ryggraden på många anhängare av ett fritt internet. Kritiker anklagar nämligen ryska myndigheter för att använda lagen om datalagring som ett sätt att tvinga utländska företag att ställa servrar i Ryssland, för att ryska myndigheter lättare ska kunna övervaka sitt folk.

En del företag, som Apple och Booking.com, har gått med på de ryska kraven. Andra, som Facebook och Twitter, har ännu inte gjort det. Vissa bedömare anar att ett avgörande kan vara nära förestående, men det är ännu inte säkert hur de utländska firmorna tänker agera.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!