LIKA SOM BÄR? Xi Jinping och Nalle Puh.
LIKA SOM BÄR? Xi Jinping och Nalle Puh.

Därför stoppar Kina Nalle Puh – och Ior

Publicerad

Nalle Puh stoppas i Kina.

Men anledningen är inte bara att nallen anses likna presidenten.

Och åsnan Ior är inte oskyldig han heller.

Anledningen bakom Kinas beslut att förbjuda Nalle Puh går att hitta det pågående kriget staten bedriven mot en växande grupp fyndiga bloggare.

En försynt tolkning av en besvärande handskakning blev droppen för regimen.

Medier över hela världen har rapporterat om Kinas beslut att bannlysa den lite tröga men fridfulla figuren Nalle Puh.

Den kinesiska nätcensuren valde att bannlysa allt material som föreställer den honungsälskande björnen. Orsaker har bland annat uppgetts vara att nallebjörnen varit alltför porträttlik landets president Xi Jinping.

Bland annat har censuren stoppat namnet Nallen Puh från att användas på sociala medier-plattformen Sina Weibo, som närmast kan beskrivas som ett kinesiskt Twitter. Även chattjänsten Wechat har tvingats agera.

Subtil kritik mot presidenten

Men den kinesiska statens irritation handlar inte bara om att presidenten skulle vara lik barnboksfiguren och en humorlös reaktion från regimen.

Användandet av Nalle Puh är ännu kod för oliktänkande för att göra sina röster hörda i diktaturens Kina.

Sedan 2013 har Nalle Puh använts av bloggare för att på ett subtilt sätt kritisera den kinesiska presidenten Xi Jinping, skriver BBC.

Droppen blev en handskakning.

Det var Kinas president Xi Jinping and Japans premiärminister Shinzo Abe som genomförde en av historiens mer kylslagna hälsningar.

Bilderna på de båda ledarna är inte smickrande för någon.

Men det var när Puh och Ior klev in i bilden som censuren fick nog.

Det är lätt att tycka att blden, som publicerades på mikroblogg-kanalen Weibo, är en klockren och rolig paradi.

Det gör däremot inte censuren i landet, som tidigare tvingats brottas med leksaker som den här:

Tydligt är att det inte bara är bloggare som får inte får skoja om landets store ledare, även barn bör avhållas från leksaker som driver med presidenten.

Ofarlig björn, eller?

Att Nalle Puh och referenser kring den till synes ofarliga björnen stoppas är ytterligare ett bevis för den kinesiska censurens effektivitet i landet.

Dit den här artikeln troligtvis heller inte når.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen