Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför sparkas Swedbanks vd

Swedbanks vd Michael Wolf får sparken efter sju år som vd för Swedbank. Foto: Claudio Bresciani / Tt
Birgitte Bonnesen, chef för Swedbanks svenska verksamhet, tar över vd-posten tillfälligt för Swedbank. Foto: Jenny Lagerqvist/Swedbank
Folksam-vd:n Jens Henriksson pekas ut som en möjlig efterträdare till Michael Wolf på posten som permanent vd. Foto: Foto Gunnar Seijbold

Superstjärnan Michael Wolf får sparken efter sju framgångsrika år som vd för Swedbank. Dina Pengar guidar dig igenom bankens dimridåer, i den enda artikel du behöver läsa för att ha koll på hela härvan.

1. ”Träffat en överenskommelse”

Börsbolag lindar nästan alltid in en sparkad vd i formuleringar som ”överens om behovet av nytt blod” eller ”söker sig mot nya utmaningar. Den ”överenskommelse” som träffats är att Michael Wolf fått besked att han är sparkad, och sedan skrivit under avtalet om villkoren.

 

Swedbanks ordförande Anders Sundström Foto: Erja Lempinen / Scanpix

2. ”Vill öka tempot”

Swedbanks ordförande Anders Sundström förklarar kryptiskt anledningen med att banken vill hålla fast vid sin strategi, men att ”det är dags att ta Swedbank till nästa nivå”. Han hänvisar också till ”den digitala omställningen”.

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Swedbanks vd Michael Wolf sparkas

3. Extraknäcken blev för mycket

Ordförande Sundströms dimridåer är dock tunnare än röken från en e-cigarett. Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Swedbanks största ägare Folksam (där Anders Sundström var vd fram till 2013) tar bladet från munnen: Michael Wolf sänks av att han godkände att två toppchefer gjort stora fastighetsaffärer som privata sidouppdrag, något alla nyanställda i en obligatorisk etikkurs får veta är förbjudet.

De formella reglerna i banken för att hantera intressekonflikter har inte varit tillräckliga och som vd bär han det ansvaret för att regelsystemet fungerar”, skriver Carina Lundberg Markow i ett mejl till Dagens industri.

 

Swedbanks aktie föll efter att Wolf lämnat vd-posten. Foto: Jessica Gow / Tt

4. Michael Wolf landar mjukt

52-åringen blir inte lottlös, han får 19,5 i miljoner: först 75 procent av årslönen på 13 miljoner i ett år, sedan lika mycket till som ett extra plåster.

 

LÄS OCKSÅ: Han pekas ut som möjlig efterträdare

5. Fallskärmen vecklar alltid ut sig

Att vara vd på ett börsbolag är ett av Sveriges bäst avlönade jobb. Men vd är en anställningsform som är unik i svensk arbetsrätt, du kan i princip sparkas för färgen på din slips. Därför har samtliga börs-vd:ar ett förutbestämt avtal om villkor vid uppsägning, den så kallade fallskärmen.

 

Swedbanks Sverige-chef Birgitte Bonnesen blir tillförordnad vd. Foto: Jenny Lagerqvist/Swedbank

6. Förre börs-vd:n en toppkandidat

Swedbanks Sverige-chef Birgitte Bonnesen blir tillförordnad vd. Hon ligger förstås bra till för att bli permanent vd, men ett glödhett namn är storägaren Folksams nuvarande vd Jens Henriksson, 48. Han har bland annat dubbla akademiska examina, har varit vd för Stockholmsbörsen och statssekreterare under finansministrarna Bosse Ringholm och Pär Nuder, samt styrelseledamot i Internationella valutafonden IMF.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf: Jag blev överraskad

7. Räkna med mer stök

Swedbanks ordförande Anders Sundström anklagas redan för att ha kastat Michael Wolf åt vargarna för att ha räddat sitt eget skinn. Slappa regler är ytterst styrelsens ansvar. Finansinspektionen granskar just nu Swedbanks interna styrning. Anders Sundström ertappades så sent som förra året med att ha rest flitigt med SCA:s lyxiga privatjet utan att betala för sig.

 

8. Börsen gör tummen ned för petningen

Småägare i Swedbank är kanske inte så nöjda – aktien rasar drygt 7 procent på nyheten. Michael Wolf har varit en populär vd hos aktiemarknaden. Kursen har under hans tid gått spikrakt uppåt, och den ansedda tidskriften Harvard Business Review utsåg i höstas Wolf till världens trettonde bästa vd.

 

LÄS OCKSÅ: Hon tar över efter Michael Wolf

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!