Barnet från första äktenskapet – Annika Kihlblom – fanns inte med bland undertecknarna i sönernas dödannons över Ingvar Kamprad. Och det är osäkert om hon kommer på begravningen.Barnet från första äktenskapet – Annika Kihlblom – fanns inte med bland undertecknarna i sönernas dödannons över Ingvar Kamprad. Och det är osäkert om hon kommer på begravningen.
Barnet från första äktenskapet – Annika Kihlblom – fanns inte med bland undertecknarna i sönernas dödannons över Ingvar Kamprad. Och det är osäkert om hon kommer på begravningen.
Ingvar Kamprad dog för lite över en vecka sedan. Han blev 91 år gammal. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBLIngvar Kamprad dog för lite över en vecka sedan. Han blev 91 år gammal. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL
Ingvar Kamprad dog för lite över en vecka sedan. Han blev 91 år gammal. Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL
Att brödernas relation till systern inte är starkare kan ha att göra med det faktum att Ingvar Kamprad inte fick möjlighet att träffa sin dotter under många år, något som tog hårt på honom.Att brödernas relation till systern inte är starkare kan ha att göra med det faktum att Ingvar Kamprad inte fick möjlighet att träffa sin dotter under många år, något som tog hårt på honom.
Att brödernas relation till systern inte är starkare kan ha att göra med det faktum att Ingvar Kamprad inte fick möjlighet att träffa sin dotter under många år, något som tog hårt på honom.
Bertil Torekull under minnesstunden för sin gode vän, Ingvar Kamprad. "Han var faktiskt en helt jäkla vanlig människa ", säger Torekull om möbelkungen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVPBertil Torekull under minnesstunden för sin gode vän, Ingvar Kamprad. "Han var faktiskt en helt jäkla vanlig människa ", säger Torekull om möbelkungen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Bertil Torekull under minnesstunden för sin gode vän, Ingvar Kamprad. "Han var faktiskt en helt jäkla vanlig människa ", säger Torekull om möbelkungen.  Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Därför saknas Kamprads dotter på dödsannonsen

Publicerad
Uppdaterad

I Ingvar Kamprads dödsannons beskrev hans efterlevande sin sorg över pappan. 

Men ett namn fattades bland undertecknarna – möbelkungens älskade dotter Annika Kihlblom, 59, som han adopterade med första hustrun.

Brödratrion, arvtagarna till möbelimperiet, har aldrig haft någon nära relation till systern – som från början skulle axla pappans mantel. 

– Jag har aldrig hört dem yttra ett ord om henne, säger författaren Bertil Torekull, den enda som fått intervjua de tillbakadragna bröderna.

Dödsannonsen från Ingvar Kamprads söner publicerades i Smålandsposten fredagen den 2 februari. 

"Vår älskade pappa Ingvar Kamprad har lämnat oss i stor sorg och saknad", skriver sönerna, arvatagarna till möbelimperiet, Peter, Jonas och Mathias "med familjer". 

Men barnet från första äktenskapet – Annika Kihlblom – fanns inte med bland undertecknarna. 

– Hon ärver en fjärdedel av Ingvars privata förmögenhet. Det kan man aldrig komma ifrån. Hon är hans barn, de är fyra barn och så är det, säger författaren Bertil Torekull, Ingvar Kamprads nära vän och levnadstecknare. 

 

LÄS MER: Dödsannons för Kamprad med en välbekant symbol 

 

Sönernas dödsannons i Smålandsposten. Annika Kihlblom nämns inte bland de sörjande.

Annika Kihlblom var inte med under minnesstunderna i Älmhult

Under fredagen tog Bertil Torekull farväl till honom under minnesstunden i Älmhult. Ikea höll två slutna minnesstunder och vid en av dessa delade de tre sönerna med sig av sina varma minnen kring pappan. 

Annika Kihlblom närvarade inte. 

I Bertil Torekulls bok "Historien om Ikea" löper den obefintliga kontakten mellan dottern, adopterad i det första äktenskapet med Kerstin Wadling, och sönerna som en osynlig tråd. 

Torekull är den enda som fått möjlighet att intervjua de tre bröderna och de talar öppenhjärtigt om uppväxten i Ingvar Kamprads skugga, och hur de under lång tid hölls utanför den yttersta makten i koncernen. 

Men ett ämne nämner inte bröderna med en stavelse: deras relation till storasystern Annika.  

– Jag har aldrig hört dem yttra ett ord om henne, säger Bertil Torekull, och tillägger att Ingvar Kamprad enbart hade gott att säga om sin dotter, och gladde sig över det sätt som hon valt att leva på. 

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads hemliga uppgörelse med dottern  

 

En äldre bild på Ingvar Kamprads dotter, Annika Kihlblom.

Ingvar Kamprads sorg: Missade dotterns uppväxt

Dotterns lott kunde dock ha blivit annorlunda. Tanken från pappa Ingvar Kamprad, och farfar Feodor, var att hon skulle styra möbeljätten i framtiden. 

Att brödernas relation till systern inte är starkare kan ha att göra med det faktum att Ingvar Kamprad inte fick möjlighet att träffa sin dotter under många år, vilket tog honom hårt. 

– Det beror nog på en helt vanlig konflikt som han hade med dåvarande hustrun. Jag har själv skiljt mig två gånger och sådant händer. Jag tror inte man kan gräva för mycket i sådana saker. Han var faktiskt en helt jäkla vanlig människa, säger Bertil Torekull. 

För P4 Kronoberg kommenterade Annika Kihlblom varför hon levt i ännu större anonymitet än Ingvar Kamprads tillbakadragna söner, varför det inte talats mer om henne.  

– Jag har ju inte vuxit upp med Ingvar och min mamma och han skilde sig när jag var liten, det har liksom inte funnits någon anledning. 

 

LÄS MER: Korv för 5 kronor: Spelet bakom Kamprads beslut

 

Ingvar Kamprads tre söner Jonas, Mathias och Peter har undertecknat dödsannonsen.Foto: / IKEA

Osäkert om dottern kommer att vara med på begravningen

Annika Kihlblom berättar att de återupptog kontakten i vuxen ålder och träffades någon gång om året. Ingvar Kamprad var mån om hennes barn, sina barnbarn, varav en jobbar på Ikea. 

Nu ska dottern vara med och dela på Ingvar Kamprads privata förmögenhet som han tog med sig hem från Schweiz: 750 miljoner kronor. 

"Begravningen äger rum i kretsen av de närmaste", skriver bröderna i Ingvar Kamprads dödsannons. 

Frågan är om dottern kommer att närvara. 

– Har jag möjlighet så vill jag det så klart, sa Annika Kihlblom när hon fick frågan av P4 Kronoberg. 

Expressen har sökt Annika Kihlblom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen