Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför missar 134 000 svenskar skattepengarna

Foto: Fialotta Bratt / Skatteverket / Fialotta Bratt / Pressbild
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Över två miljoner svenskar får sin skatteåterbäring redan i april.

Totalt delar de på 13,7 miljarder kronor.

Men 134 000 personer har inte fått ut sina pengar på grund av ett enkelt misstag.

– Vi tror att de flesta av dem missat att man behöver anmäla ett konto för att få en automatisk utbetalning av pengarna, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som lämnade i sin deklaration digitalt och utan ändringar eller tillägg senaste den 2 april har i dagarna fått sin eventuella skatteåterbäring utbetalt.

I år var det rekordmånga, 2 035 902 personer, som får skattepengarna redan i april. Övriga får vänta till juni.

Ligger ute med pengarna i onödan

Men bland dem som delar på 13,7 miljarder kronor finns över hundratusen som inte fått sin skatteåterbäring trots att de kan ha rätt till den. Just nu ligger de ute med pengarna åt staten. 

– Vi har sett att det är cirka 134 000 personer som har skattepengarna kvar på sitt skattekonto. Vi tror att de flesta av dem missat att man behöver anmäla ett konto för att få en automatisk utbetalning av pengarna, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Anna Sjöberg, deklarationsexpert vid Skatteverket Foto: Fialotta Bratt

Men det är faktiskt inte för sent än. Vet man att det det finns pengar att få tillbaka och deklarationen lämnades in senast 2 april är det ännu möjligt att fixa det – möjligen redan till påsk. Normalt tar det fem bankdagar att få kontot verifierat och pengarna utbetalade.

Det du behöver göra i så fall är att logga in på Skatteverket.se och klicka på ”begär utbetalning”. Där kan man anmäla ett konto pengarna ska sättas in på.

Kan ha tillkommit kontrolluppgifter

Har du inte fått skatteåterbäring du räknat med trots att det finns ett anmält konto, kan det bero på andra orsaker.

Nya och ändrade kontrolluppgifter kan ha tillkommit, eller att den som deklarerat gjort en ändring, exempelvis tagit bort en bilaga. Dessa personer får i de flesta fall sin återbäring i juni.

Det gäller även dem som skickade in en deklaration på papper – eller har kvarskatt att vänta. Kvarskatten kan betalas in redan nu eller senast 90 dagar efter att man fått slutskattebeskedet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!