Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför laddar din mobil ur i kylan

Minusgrader gör att batteriet verkar vara urladdat trots att det egentligen finns massa kraft kvar i det. Foto: Lev Dolgachov
Trots att du vet att det finns nästan 70 procent kvar av batteristyrkan dör telefonen efter en knapp minut i kylan och visar att batteriet är slut och behöver laddas upp. Foto: COLOURBOX

Kallt väder och Iphone är ingen bra kombination.

Minusgrader gör nämligen att batteriet verkar vara urladdat trots att det egentligen finns massa kraft kvar i det.

SMHI spår kalla temperaturer i hela landet under helgen. I Malmö väntas det bli så kallt som minus 13 grader, i Stockholm närmare 20 minusgrader och i Kiruna runt 15 minusgrader. Men det kalla vädret och snön kommer uteaktiviteter som, så klart, ska förevigas med en bild att lägga ut på sociala medier.

Problemet är bara att din smartphone inte klarar av kylan, något som du kanske redan har fått erfara. Trots att du vet att det finns nästan 70 procent kvar av batteristyrkan dör telefonen efter en knapp minut i kylan och visar att batteriet är slut och behöver laddas upp.

 

LÄS OCKSÅ: Ungdomar väljer bort Iphone.

 

Anledningen till det är att batterier är utvecklade för att fungera bäst vid rumstemperatur och vid andra temperaturer, både kallare och varmare, försämras prestandan.

Enligt Apple ska man bara använda sin Iphone på platser där temperaturen är mellan 0 och 35 grader, annars kan enheten inte fungera normalt eftersom den måste reglera temperaturen. Det är främst Iphones som fungerar dåligt i kylan, men även Samsungs mobiler har rapporterats strula.

Dock sker ingen långvarig skada på batteriet, som återställs mer eller mindre fullständigt när det värms upp igen, till skillnad från vid höga temperaturer då batteriets livslängd kan halveras.

Hur gör man då för att hålla mobilen varm i kylan?

Jo, genom att ha den så nära kroppen som möjligt till exempel i byxfickan eller en innerficka i stället för ytterfickan eller i väskan och att bara ta fram den i nödfall om det är minusgrader ute.

Om du måste prata i telefon är det smart att ha med sig handsfree eller hörlurar med mikrofon för att slippa ta upp telefonen ur fickan.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för Playstationbedrägeri.

 

Och om du av någon anledning måste ha den framme finns det enligt Macworld ett trick som håller temperaturen uppe: kör en tung app, som ett rejält 3d-spel. Att prata i telefon eller följa vägbeskrivningar i Kartor kan också fungera men det håller bara borta den värsta kylan en stund.

Om skadan redan är skedd och telefonen har dött finns det också ett enkelt knep att ta till, som funkar lika bra för frusna fötter och fingrar. Man stoppar helt enkelt telefonen i armhålan tills den har värmts upp igen.

Det är dock värt att tänka på att inte vara för snabb med att ta upp mobilen ur fickan när man väl kommer in i värmen igen för att undvika kondens och fuktskador.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!