Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför kan S tjäna på den nya skatten

Jenny Madestam om nya skattehöjningen.
Madestam tror att överenskommelsen kan stärka samarbetet mellan regeringen och C och L. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska införa en bankskatt för att finansiera den nya miljardsatsningen på försvaret.

Sparekonomer menar att det är bankernas kunder som får stå för kostnaden – och Moderaterna är kritiska.

Expressens statsvetare Jenny Madestam besvarar fyra frågor om vad den nya skatten innebär politiskt.

Kan beskedet om bankskatten skada Socialdemokraterna?

– Nej, tvärtom. Det här är något som Socialdemokraterna kan tjäna på. Man har ju fått rejält med kritik för januariavtalet, där många reformer är beska för S att svälja. En skatt på banker är symboliskt viktig. Det är klassisk socialdemokratisk ideologi – att ta från de rika. Nu ska man inte ge till de fattiga, men man ska se till att man får ihop finansieringen för den här stora reformen. Jag skulle säga att det här är en framgång för Socialdemokraterna. Samtidigt kommer man få en väldigt kritisk diskussion. Vi vet att exempelvis Nordea lämnade Sverige med motivet att det är krångligt att driva bankverksamhet här. Det här kommer knappast underlätta för bankerna eller göra det mer attraktivt. Man kommer behöva parera näringslivet och banksektorn.

Hur påverkas Centerpartiet och Liberalerna av att driva igenom den här skattehöjningen?

– Både C och L gör sannolikt bedömningen att man vinner på att få de här pengarna till försvaret, givet samhällsklimatet med alla diskussioner om bankerna och penningtvätt. Jag tror att det ligger i tiden att beskatta bankerna, att det finns en uppfattning att de ändå tjänar så mycket så att de kan vara med och bidra. Jag tror att C och L tänker att man inte har så mycket att förlora på det här, givet vad man får igen.

Stärker det här regeringens samarbete med C och L på sikt? Kan det bli fler överenskommelser framöver?

– Jag tror att det finns en plan hos regeringen att hitta fler frågor där man kan komma överens – för att knyta de här partierna närmare till sig och fördjupa sprickan mellan de forna allianspartierna. Det här kommer vi nog få se mer prov på. Men det handlar så klart också om hur ekonomin i Sverige utvecklas under de kommande åren. Det kan uppstå bekymmer gör att man stöter på patrull i det här samarbetet. Just nu är det uppenbart att det går ganska smidigt, men alla partier är egenintresserade och funderar på hur man själv vinner på något. Nu återstår att se hur opinionsmätningarna kommer se ut framöver för de här fyra partierna. Det är också en viktig aspekt för fortsatt samarbete. 

Det nämndes också att höginkomsttagare kan komma att beskattas hårdare för att finansiera resten av försvarssatsningen. Hur kommer det tas emot utanför Socialdemokraterna och Miljöpartiet?

– Då är vi inne på frågor som är betydligt känsligare. Bankskatten ligger långt från den enskilda arbetstagaren. Debatten om att det ska löna sig att arbeta är mer vad de forna allianspartierna värnar och drev igenom när man satt i regering. Där kommer det krävas förhandlingar. Centern och inte minst Liberalerna är motståndare till att höja skatten för både medel- och höginkomsttagare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!