Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Därför kan de svenska elpriserna skena i höst

Publicerad

Elpriserna riskerar att skena.

Orsaken är att hälften av den svenska kärnkraften är avstängd för underhåll, skriver nyhetsbyrån TT.

Nu är mardrömsscenariot en kall och vindstilla höst.

Fyra av Sveriges åtta kärnkraftreaktorer är avstängda, på grund av underhållsarbeten som har dragit ut på tiden.

Det gör den svenska elmarknaden extra känslig för störningar just nu.

 

LÄS MER: Chockhöjda elpriser vid årsskiftet 

 

Tillgängligheten är nere på 44 procent på grund av stora och oväntat utdragna underhållsarbeten.

Mardrömsscenariot nu för elkunderna är att det blir en kall och vindstilla höst eftersom kärnkraftsproduktionen i Sverige i september beräknas bli den lägsta för motsvarande månad på åtta år, skriver TT.

 

LÄS MER: Så mycket har elavgifterna höjts i din kommun 

 

Det är främst kunder med rörliga elpriser som kan drabbas av de höjda priserna.

Tio reaktorer blev sex

Två kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn har tagits ur bruk på senare år, vilket innebär att Sverige i dag har åtta reaktorer kvar. För dörren står även beslutad avveckling av två av fyra reaktorer i Ringhals 2019–2020.

Om drygt två år kommer Sverige att ha sex reaktorer fördelat på tre kärnkraftverk: Forsmark 1, 2 och 3, Oskarshamn 3 och Ringhals 3 och 4.

Utöver de tre kärnkraftverken finns ytterligare ett antal kärntekniska anläggningar i landet, som kärnbränslefabriken Westinghouse som ligger i Västerås, Studsvik som hanterar låg- och medelaktiv avfall utanför Nyköping och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Sweco

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen