Magdalena Andersson: ”Vi har ett annat arbetssätt för länder som är med i EU än utanför.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMagdalena Andersson: ”Vi har ett annat arbetssätt för länder som är med i EU än utanför.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Magdalena Andersson: ”Vi har ett annat arbetssätt för länder som är med i EU än utanför.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Oxfam-aktivister protesterar i Bryssel på tisdagen mot att länder som Malta inte är med på EU:s svarta skattelista. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFPOxfam-aktivister protesterar i Bryssel på tisdagen mot att länder som Malta inte är med på EU:s svarta skattelista. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
Oxfam-aktivister protesterar i Bryssel på tisdagen mot att länder som Malta inte är med på EU:s svarta skattelista. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Därför inget Malta på EU:s svarta skattelista

Publicerad

17 länder pekas ut på EU:s svarta lista över skatteparadis med oacceptabla skatteregler.

Panama, som uppmärksammades med Panama papers är med.

Däremot inte Malta, som hamnade i fokus kring Paradisläckan.

– Vi har ett annat arbetssätt för länder som är med i EU än utanför, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dina Pengar.

När Panamadokumenten läckte avslöjades hur en advokatbyrå hjälpt rika personer världen över att slippa beskattning.

Panama är också ett av skatteparadisen på EU:s svarta lista över länder och territorier med oacceptabel skatteverksamhet.

 

EU:S SVARTA SKATTELISTA

Mellanamerika (5 länder): Barbados, Grenada, Panama, Saint Lucia och Trinidad-Tobago.

Afrika (2): Namibia och Tunisien.

Asien (5): Bahrain, Förenade Arabemiraten, Macao, Mongoliet och Sydkorea.

Oceanien (5): Amerikanska Samoa, Guam, Marshallöarna, Palau och Samoa.

Ytterligare 47 länder finns med på en särskild ”grå lista”.

 

Inga EU-länder finns med på listan där man kvalar in om man inte lever upp till tre kriterier som utformats av EU:s finansministrar:

1. Det ska finnas ett automatiskt informationsutbyte.

2. Man ska leva upp till OECD:s minimistandard.

3. Man ska bedömas vara en icke skadlig skatteregim.

– De två första kriterierna lever alla EU:s länder upp till. Med Paradise papers återstår det att se om allt är helt enligt lagstiftningen och nu sitter 300 personer på Skatteverket och granskar dokument för att se om det är laglig verksamhet eller inte, säger Magdalena Andersson.

”En framgång för EU”

Finansministern bedömer den EU:s svarta lista, som varit under arbete i ett år, som en framgång för unionen.

– Den visar hur fantastiskt resultatet blir när vi EU-länder kan samarbeta. En sån här lista har en helt annan effekt när den är EU-gemensam, än om vi skulle göra den själva, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Arbetet har redan varit framgångsrikt. Det viktiga är inte länderna på listan utan alla de som gjort åtaganden för att ändra sina skatteregler eller gå med på automatiskt informationsutbyte för att inte behöva hamna på listan.

Hjälporganisationen Oxfam har sagt att man gärna sett EU-länder som Malta, Luxembourg och Irland på listan.

Magdalena Andersson: ”Sverige pådrivande”

Magdalena Andersson menar att påtryckningar mot dessa länder sker, inom det som kallas EU:s ”uppförandekodgrupp”.

– Och här har Sverige varit pådrivande, säger finansminsitern.

I samband med att EU:s svarta lista blev offentligt sa EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici:

– Denna lista utgör betydande framsteg. Men låt oss ta listan för vad den är, ett första steg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen