Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför har Lidl blivit ett stort hot mot Ica

För Icas del handlar SEB:s sänkta rekommendation om att banken tror att livsmedelsjättens rörelsemarginal kan komma att minska samtidigt som de spår att butikerna i Baltikums intäkter kommer att krympa de närmaste två åren. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Den tyska livsmedelsjätten Lidl kämpar sig upp från utmanarposition på den svenska marknaden. Enligt SEB får Lidl en allt mer trogen kundkrets.
För Coop går det bra, enligt SEB. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Livsmedelsjättarna Ica och Axfood får se sig hotade av Coop och underdogen Lidl – som får en lojalare kundkrets och ökar sina tillväxtambitioner. 

Det skriver storbanken SEB i en analys av de börsnoterade livsmedelsjättarna där rekommendationen är att sälja. 

I en kundanalys skriver SEB om  de olika svårigheterna för Ica och Axfood, som bland annat äger Hemköp och Willys.

Medan banken anser att Axfoods satsning på att ställa om till e-handel, genom organiska investeringar och bostadsköp, är riktig så tror banken samtidigt att Axfoods lönsamhet kan komma att sjunka under omställningsfasen, enligt nyhetsbyrån Direkt som tagit del av analysen. 

Banken: Icas försäljning minskar i Baltikum

För Icas del handlar SEB:s sänkta rekommendation om att  banken tror att livsmedelsjättens rörelsemarginal kan komma att minska samtidigt som de spår att butikerna i Baltikums intäkter kommer att krympa de närmaste två åren. 

När de två jättarna upplever svårigheter så rullar det på och går bra för en tredje jätte, Coop, enligt Direkts rapportering av analysen. 

Och den tyska livsmedelsjätten Lidl kämpar sig upp från utmanarposition på den svenska marknaden. Enligt SEB får Lidl en allt mer trogen kundkrets. 

Tappar från ”exceptionellt hög nivå”

Enligt banken så handlar det dock för Icas och Axfoods del om tapp i lönsamhet från en "exceptionellt hög nivå" till en mer normal nivå. 

Riktkurserna sänks från 155 till 125 kronor för Axfood (som stängde på kursen 144:30 på tisdagen) och från 300 till 255 kronor för Ica (tisdagsstängning: 320:30 kronor). 

Nyligen fick programledaren och TV4-profilen Peter Jidhe ett utbrott mot matkedjan Coop efter att en av dess butiker på Lidingö hade placerat chokladgodis på fruktavdelningen. 

Programledaren är engagerad i kampen mot diabetes och efter hans kritik flyttades chokladen från fruktdisken. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!