Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför gav Ingvar Kamprad bort halva förmögenheten

Ingvar Kamprad.Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Sven-Erik Bucht.Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Ingvar Kamprad valde att testamentera hälften av sin förmögenhet till Norrland. 

En bidragande orsak var hans vänskap med socialdemokraten Sven-Erik Bucht – enligt Anders Ström nya biografi om möbelkungen, skriver Dagens industri.

– Jag tror att de fann varandra för att de hade liknande intressen, säger författaren till tidningen. 

Expressen har tidigare rapporterat om hur Ikea-grundaren Ingvar Kamprads förmögenhet ska fördelas. 

Hans barn får hälften medan Norrland får resten. Den andra hälften på drygt en miljard kronor går till projekt för landskapsutveckling. 

– Detta är Ingvars vilja som vi respekterar fullt ut, har hans söner tidigare sagt i ett uttalande till Expressen. 

I en ny biografi om möbelkungen från Småland avslöjas ett vänskapsband som bidrog till Kamprads kärlek till Norrland. 

Donerade halva förmögenheten

Författaren Anders Ström har i boken ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” skrivit om en bidragande orsak till varför Ingvar Kamprad donerade halva sin förmögenhet till olika projekt för landskapsutveckling i Norrland: vänskapen med socialdemokraten och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

– Jag tror att de fann varandra för att de hade liknande intressen. De uppskattade att åka runt och hälsa på småföretagare i Norrland och de fiskade, bastade och simmade i Torne älv tillsammans, säger Anders Ström till Di.

Enligt Lars-Johan Jarnheimer, ordförande i Ikeakoncernens styrelse Ingka Holding, var det Ingvar Kamprads dåliga självförtroende som låg bakom hans vilja att hela tiden driva Ikea framåt.

Författaren Anders Ström igen:

– Jag tror att Ingvar Kamprad helt enkelt var född med dåligt självförtroende, vilket gjorde att han aldrig var nöjd. På slutet var det lite sorgligt, för det gjorde att han hade svårt att släppa taget om sitt verk.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!