Därför fälls de åtalade i Allra-härvan

Expressens reporter Leif Brännström om domen.

Domen i målet mot pensionsbolaget Allra föll i dag i Svea hovrätt.

– Mycket av hur premiepensionssystemet var uppbyggt tidigare var som en enda stor godisbutik för folk som hade brottsliga avsikter, säger Leif Brännström, reporter på Expressen som bevakat fallet. 

Leif Brännström, Expressens reporter, har bevakat fallet. 

– Hovrätten har gjort en helt annan bedömning av affärerna som låg till grund för åtalet. Det här handlar om föregångaren till Allra, pensionsbolaget som heter Svensk fondservice, och affärer som gjordes 2012. Affärerna, utan att gå in på detalj, ansågs vara lite konstiga om man ska uttrycka sig milt, säger Brännström till Expressen TV. 

Åtalen i Allra-härvan har i stort sett byggt på att Svensk Fondservice AB - föregångaren till Allra - köpt värdepapper för pensionsmedel till ett överpris. 

Överpriset har åtminstone delvis använts så att två av bolagets ägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman kunnat tillgodogöra sig drygt 100 miljoner i form av muta.

”De själva är nog överraskade”

Tingsrätten friade de fyra åtalade, medan hovrätten nu gör en helomvändning och dömer dem till fängelse. 

– Tingsrätten kom fram till att det här var inget konstigt. Hovrätten gjorde tvärtom och ansåg att det här var skumt, säger Brännström. 

Allras vd Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse och tio års näringsförbud för mutbrott och trolöshet mot målman, enligt Svea Hovrätt. 

– I hovrättens dom så talar man om att Alexander Ernstberger har varit ledande både vad det gäller planering och genomförande av brottsplanen, säger Leif Brännström. 

Brotten har även föregåtts av noggrann planering och Ernstberger har lyckats få till sig flera tiotals miljoner kronor och det finns inga förmildrande omständigheter, enligt domen. 

Tre av de dömda har häktats med omedelbar verkan på grund av flyktfara, enligt Brännström. 

– De själva är nog överraskade över att plötsligt är tre stycken på väg till häktet i dag i stället för att vara ute i sommarsolen.

”Enda stor godisbutik” 

Enligt åklagaren Thomas Hertz blir de dömda var för sig personligen skadeståndsskyldiga på upp till en halv miljard var. 

– Om det finns pengar sen att få tag på är en annan sak, säger Brännström. 

Enligt Brännström kunde brotten ske på grund av svagheter i premiepensionssystemet som de dömda i det här fallet utnyttjade. 

– Mycket av hur premiepensionssystemet var uppbyggt tidigare var som en enda stor godisbutik för folk som hade brottsliga avsikter. 

Nu har systemet gjorts om så dylika brott ska inte längre gå att göra, säger Brännström. 

– Det är en sunkig eftersmak på hela premiepensionssystemet, säger Brännström och påpekar att Allra var på väg in på börsen. 

DE ÅTALADE I ALLRAHÄRVAN

• Alexander Ernstberger, 35, och Allras grundareoch vd, som åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman.

Han satt häktad i sju veckor hösten 2017 men släpptes i slutet av november. Ernstberger har hela tiden förnekat brott. Döms till sex års fängelse. och näringsförbud i tio år.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice. Han åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

Åklagaren krävde på 5–6 års fängelse för Persson Rothman.

• Olle Marcusson, 44, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital.

Marcusson åtalades för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.  Döms till fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra anklagas för grov trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år.

Allra-toppar döms till fängelse i hovrätten

Allras grundare och vd Alexander Ernstberger döms för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han får sex års fängelse och näringsförbud.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!