Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför doftar hyacint mindre nu än förut

Dagens hyacinter doftar mindre än de gjorde förr. En anledning är att stormarknaderna pressat ner priserna, vilket gör att det är färre klockor per hyacint.
Foto: Amelie Herbertsson
Helén Magnusson chefsflorist på Hässelby Blommor och ansvarig för blommorna på Nobel.
Foto: Hasselby blommor
Väldigt många tycker att hyacintens doft är för stark. Därför kan många uppskatta de mer doftfria blommorna.
Foto: Nina Bergström

Billigare pris, men också mindre doft.

Därför luktar dagens hyacinter bara en tredjedel så mycket jul som för tio år sedan.

– Det säger sig själv, om hundra män fiser luktar det mer än om 50 män fiser, säger odlaren Olle Andersson.

Tycker du att det luktar mindre jul än det gjorde förr i tiden? Då har du inte fel. De flesta av dagens hyacinter innehåller nämligen bara en tredjedel så många doftande klockor som för tio år sedan.

Förr kunde en hyacint ha 75 klockor. Nu har de oftast max 25 klockor.

– 75 klockor luktar mer än 25 klockor på samma vis som om 100 människor fiser luktar det mer än om 50 människor fiser, säger Olle Andersson som odlat blommor i hela sitt liv på familjeföretaget Olles Blommor i Kristianstad. Företaget grundades redan 1928.

Orsaken till att dagens hyacinter luktar mindre än tidigare är att stora lågprisvaruhuskedjor pressar priserna på blommorna. Det betyder att odlarna måste köpa mindre och billigare lökar som ger hyacinter med färre klockor.

– Det har accelererat de senaste tre åren och det är för prisets skull, säger Olle Andersson.

– De nya kedjorna, Netto, Lidl, Ikea och Överskottsbolaget säljer dem för en tia för att dra in folk och då börjar de gamla varuhusen Ica och Coop pressa oss på priset så i stället för att vi lägger 2,50 kronor på en lök måste vi köpa mindre lökar och pressa ned priset på lök till 1,50 kronor för att gå runt. Och pressar de oss nästa år köper vi lök för en krona och då blir det ännu färre klockor.

Stor debatt på 90-talet om hyacinters doft

Tendensen startade redan på 90-talet när det var en stor debatt om att många svenskar led av allergier. Försäljningen av hyacinter sjönk drastiskt. Sjukhus, ålderdomshem och skolor förbjöd hyacinter. Odlarna började därför sälja hyacinter med färre klockor som luktade mindre. Nu har hyacinter med lite lukt blivit det normala. Få svenskar vill lägga pengarna som behövs för att få en traditionell starkt doftande hyacint.

– De yngre i dag begriper inte hur hyacinter ska se ut. De tittar bara på priset. Jag tycker det är ledsamt. Vi ville inte ha hyacinter med 75 klockor utan vi vill ha hyacinter som har 25 klockor. Från 75 till 25, då ger det bara en tredjedel lukt från förr, säger Olle Andersson.

– Men äldre människor och äldre blomsterhandlare som minns hur det brukade vara gnäller och tycker att våra hyacinter är för dåliga. De drömmer sig tillbaka hur det var förr.

Blå hyacinter luktar mer än rosa blommor. Vita hyacinter luktar minst. Många butiker använder doftkoder för att beskriva hur olika framodlade hyacintarter doftar mer eller mindre.

– Det är bara bluff, säger Olle Andersson. Om jag ska vara ärlig är det rena bluffen. Vi har inte fått fram nya sorter som luktar mindre utan det är bara som vi säger, det är bara bluff. Däremot har vi mindre antal klockor på en hyacint och det ger mindre lukt.

Inga hyacinter på Nobel

Helén Magnusson chefsflorist på Hässelby Blommor som står för blomsterarrangemangen under de kommande Nobelprisfestligheterna, tycker det är synd att hyacinterna luktar mindre.

– Men samtidigt är det väldigt många som inte tål hyacinter och därför använder man inte hyacinter i julgrupper längre, säger hon.

– Det kan handla om allt från att man får huvudvärk till att man har riktiga allergier.

Det blir inga hyacinter i blomsterarrangemangen under Nobelprisfestligheternas konsert och prisutdelning.

– Nähä, det blir det inte, säger Magnusson och skrattar.

– Jag skulle jättegärna ha hyacinter, men där är det ju verkligen viktigt att man inte har sådant som doftar. Det kommer väldigt mycket folk och det är en fullsatt lokal och där använder man sig av en sådan mängd blommor att man skulle få in en doft som väldigt många skulle reagera på och det vill man undvika.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!