Därför borde fler kvinnor säkra sin ekonomi

13 procent av kvinnorna i undersökningen svarar att det är deras partner som har koll på deras gemensamma ekonomi.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Knappt åtta av tio av de som fattar besluten tillsammans uppger att de inte har konflikter om ekonomi.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Var tredje kvinna uppger att hon inte skulle ha råd att vara kvar i nuvarande boende om partnern dör.

13 procent av kvinnorna uppger att de har dålig koll på familjeekonomin.

– Kvinnor behöver kliva fram ta för sig i stället för att överlåta privatekonomin på sin partner, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

Sifo har på uppdrag av Swedbank undersökt hur kvinnor hanterar sin privatekonomi. Hur stabilt står man om något händer? Ett dödsfall en familjen, eller en skilsmässa.

Tre av fyra kvinnor uppger att de har en tillräckligt god ekonomi och tillräckliga försäkringar för att känna sig ekonomiskt trygga om deras partner skulle gå bort eller om de skulle separera.

”Bra att ha diskussionen innan det händer”

Samtidigt uppger var tredje kvinna att hon skulle ha svårt att klara sin ekonomi eller vet inte alls hur ekonomin skulle påverkas om något av det skulle hända.

Och lika många säger att de inte skulle ha råd, eller är tveksamma till om de skulle kunna bo kvar i nuvarande boende om partnern försvann.

Fler kvinnor bör ta för sig och inte låta partnern ta över allt som rör familjens ekonomi, anser Madelen Falkenhäll på Swedbank.
Foto: JENNY ACHESON / PRESSENS BILD

– Ett plötsligt dödsfall ändrar så mycket. Även om det är jobbiga frågor är det bra att ha haft den diskussionen innan något händer. Att man riggat lite, exempelvis med en försäkring så att man inte behöver kasta sig ut direkt och lösa bostadsfrågan om partnern går bort, säger Madelén Falkenhäll, ekonom och senioranalytiker på Swedbank.

Att ha koll på räkningar och amorteringar är en viktig del av hushållsekonomin. 

Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.
Foto: Pressbild

Kvinnor lägger i större utsträckning än män över ansvaret för ekonomi på sin partner. 13 procent av kvinnorna uppger att det är deras partner som har koll på deras gemensamma ekonomi, mot sex procent bland männen.

”Männen tjänar generellt mer än kvinnor”

Det kan vara ett varningstecken, en kvinnofälla om man vill uttrycka det så. Ett skäl till att en del kvinnor lämnar över ansvaret är att män generellt tjänar mer och därför bedöms kunna fatta bättre beslut, tror Madelén Falkenhäll.

Vilket inte alls behöver vara fallet.

– Man kan ha en sund ekonomi även med lägre inkomster, säger Falkenhäll och tillägger:

– Det är viktigt att vara insatt i både sin egen och i hushållets gemensamma ekonomi. Lämnar man över alltför mycket ansvar på någon annan blir man mer sårbar om livssituationen skulle förändras.

Det finns ett annat konkret skäl till att ta gemensamt ansvar för ekonomin: Mindre tjafs om pengar hemma.

– De som tar ett gemensamt ansvar för ekonomin har också mindre konflikter om pengar, avslutar Madelén Falkenhäll.

Så kan du trygga din privatekonomi

Prata ihop er gällande er ekonomi, så båda blir involverade.

Gör en budget över era gemensamma inkomster och utgifter. Ta även med de små utgifterna, de kan vara större än man tror.

Skiljer det mycket i inkomst mellan er kan det vara klokt att fördela utgifterna procentuellt efter inkomst. Den av er som tjänar mer betalar då en större del av de gemensamma utgifterna.

Inkludera även sparande och pensionssparande i er gemensamma ekonomi.

Sträva efter en ekonomi som du skulle klara dig själv på även i en annan livssituation, till exempel inte för mycket höga fasta utgifter eller alltför stora lån utan säkerhet. 

Skaffa livförsäkringar som skydd för att säkra att kunna bo kvar i bostaden om din partner skulle gå bort.

Ta gemensamt ansvar över er ekonomi och minska i och med det risken för konflikter om pengar

Källa: Swedbank och sparbankerna

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!