an Spanedal, som är fackklubbsordförande för Transport på företaget RenoNorden, informerar sin kollegor då Stockholms sopåkare på onsdagsmorgonen gick ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet som arbetsgivaren RenoNorden vill införa. Det skulle innebära sänkt lön för renhållningsarbetarna. Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTan Spanedal, som är fackklubbsordförande för Transport på företaget RenoNorden, informerar sin kollegor då Stockholms sopåkare på onsdagsmorgonen gick ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet som arbetsgivaren RenoNorden vill införa. Det skulle innebära sänkt lön för renhållningsarbetarna. Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
an Spanedal, som är fackklubbsordförande för Transport på företaget RenoNorden, informerar sin kollegor då Stockholms sopåkare på onsdagsmorgonen gick ut i vild strejk för att protestera mot det nya lönesystemet som arbetsgivaren RenoNorden vill införa. Det skulle innebära sänkt lön för renhållningsarbetarna. Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Kriscontainer i Stockholm.Kriscontainer i Stockholm.
Kriscontainer i Stockholm.

Därför är sopföretaget på väg mot en konkurs

Publicerad

”Ett luftslott byggt på lyckokalkyler.”

Så beskriver sparekonomen Joakim Bornold upphandlingen som gav renhållningsföretaget Reno Norden kontrakt i Stockholm.

– Det är inte bara i Neapel det finns märkligheter kring sophanteringen, säger han.

Under torsdagsmorgonen utvidgades sopstrejken i Stockholm när även sophämtare vid Liselotte Lööf deltar nu i konflikten som en sympatiaktion för sina strejkande kolleger.

Reno Norden har verksamhet i 26 kommuner som riskerar att dras med i strejken.

I centrum för konflikten står ett sopföretag med alldeles för höga lån och ett konkurshot hängande över sig.

Förlorarna är alla, från sopåkare och boende till aktieinnehavare.

Stockholms stad har tagit fram en krisplan för hanteringen av de växande sopbergen och erbjuder ett 70-tal speciella kriscontainrar.

Vinnarna är hittills bara råttorna – och möjligen Anticimex.

Verksamhet i fyra länder

Sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet har följt det strejkdrabbade renhållningsföretaget Reno Norden en längre tid.

Han ifrågasätter starkt hur det var möjligt att vinna upphandlingarna för Stockholm.

– Inget av det man sagt under börsnoteringen har visat sig stämma. Lönsamheten var inte alls vad man målade upp och bolaget är väldigt högt belånat, säger Bornold.

Reno Norden börsnoterades för tre år sedan och sattes på börsen av riskkapitalister. Sedan dess har aktien störtdykt och förlorat 95 procent av värdet: från 233 kronor till runt sex kronor i dag.

Med verksamhet i fyra länder (Sverige, Norge, Danmark och Finland) har Reno Norden vuxit till en bjässe inom sophanteringen. I Sverige har man kontrakt i 26 kommuner.

Aktien på varningslistan i Norge

I Norge, där huvudkontoret ligger, har de skakiga affärerna gjort att aktien placerats på Oslobörsens observationslista.

– Bolaget har lämnat alldeles för långa anbud vid upphandlingarna och jag tror man gjort det för att se bra ut vid en börsnoteringen, säger Bornold.

Men de generösa kalkylerna har inte räckt för att bära verksamheten.

– Dessutom tror jag man räknat fel och att verksamheten blivit dyrare än man trott på förhand, menar Bornold.

En anledning är avskrivningstakten av sopbilarna.

– Man trodde att det skulle gå att avskriva bilarna på mycket längre tid, men avtalen är femåriga och detta har skakat till bolaget, tror Bornold.

Kollapsartad utveckling

Reno Nordens kollapsartade börsutveckling sedan 2014 har kantats av vinstvarningar, omgjorda kvartalsrapporter och ändrade redovisningsmetoder, skrev Dagens Industri i en analys i maj i år.

I artikeln beskrivs hur Reno Norden blev en storspelare på den norska marknaden efter att företaget grundades 2 000. Affärsidén var nischad mot att enbart hantera hushållssopor och intäkterna från kommunerna bedömdes som säkra och långsiktiga.

2008 etablerade man sig i Sverige och affärerna tog fart på allvar när man övertog krisdrabbade Restas verksamhet några år senare, skriver DI.

I dag sitter man enorma låneutgifter och är beroende av hur förhandlingarna med bankerna fortlöper.

– Bolaget kommer inte att kunna fortsätta se ut som det gör i dag. Antingen går man i konkurs, blir uppköpta eller genomgår rekonstruktion. Vilket av det det blir är svårt att säga, det ligger helt i bankernas händer, säger Bornold.

”Nu är läget desperat”

Han menar att det borde gjorts en grundligare genomgång av hela bolaget, på koncernnivå och inte bara den svenska delen, när Stockholm vatten och avfall delade ut kontrakten.

– Nu är läget desperat. Bolaget är tungt belånat och det är bankerna som styr om bolaget ska gå i konkurs eller inte. Man har gjort en alldeles för lätt bedömning av huruvida bolaget skulle klara av att göra jobbet eller inte, säger Bornold.

I Stockholm har man kontrakt i sju av elva hämtningsområden.

I en intervju med SVT förra månaden säger man från Stockholm Vatten och Avfall, som skrivit avtalen med Reno Norden, att man inte känt till några ekonomiska problem.

– Vi har tittat på kreditvärdighet och så länge man inte har några betalningsanmärkningar och högsta kreditvärdighet tycker jag att det ser bra ut, säger Marita Söderqvist, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall, i intervjun.

Vi har sökt representanter från Reno Norden men inte nått någon som vill uttala sig.

 

Svenska kommunerna där Reno Norden har verksamhet

Sockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)

Enköping

Eslöv

Malmö

Vellinge

Nacka

Österåker

Vaxholm

Säffle

Sigtuna

Sollentuna

Sundbyberg

Sunne

Värmdö

Uppsala

Östhammar

Ängelholm

Tomelilla

Simrishamn

Linköping

Vimmerby

Hultsfred

Högsby

Härryda

Lerum

Partille

Lidingö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen