Därför är elen dubbelt så dyr i södra Sverige

Jacob Dalton, elprisexpert på Tibber, om prisbilden framöver.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Foto: SHUTTERSTOCK

Elpriserna skjuter i höjden i Sverige.

Och värst är situationen i de södra delarna av landet.

Det beror både på naturliga omständigheter – och EU.

I södra Sverige kostade elen 134 öre per kilowattimme i september på elbörsen Nordpool, vilket är 170 procent mer än samma månad i fjol.

I helgen sjönk priset tillfälligt till följd av kraftiga vindar – och var negativt ett par timmar mellan lördag och söndag.

Men de flesta experter tror att de ökar igen och att vi står inför en kostsam vinter.

– Det kan bli de högsta priserna sedan avregleringen 1996, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, till Ekonomiekot Extra.

Dubbelt så dyr i söder

Det finns stora skillnader mellan norra och södra Sverige. På den nordiska elbörsen Nordpool handlades elen i södra Sverige för 65 öre per kilowattimme i september, mer än hälften så lite som i söder.

Detta har flera förklaringar. En av dem är att Svenska Kraftnät delade upp landet i fyra elområden 2011 efter att organisationen Dansk energi klagat till EU-kommissionen om att Sverige prioriterade den svenska marknaden framför den danska.

– Det finns ett EU-regelverk som förordar att en elmarknad ska delas upp i områden om det finns underliggande behov, säger Mats Persson, elhandelschef på Fortum.

– Uppdelningen kan också skapa incitament för att bygga ut produktion i södra Sverige och för att förlägga verksamheter som kräver mycket el, som en batterifabrik, i norra Sverige.

Denna indelning gjorde att södra Sverige, som knappt hade någon egen produktion, fick mycket högre elkostnad eftersom en stor del av den svenska elen produceras i vattenkraftverk i norr. Innan dess kostade elen lika mycket i hela landet. 

Importerar kolenergi

Dessutom är överföringskapaciteten begränsad mellan södra och norra Sverige, vilket tvingar de södra områdena att importera el från kontinenten – framför allt när vindkraftverken inte är i gång.

I länder söderöver i Europa finns inte samma tillgång till vattenkraft som i Norge och Sverige. Tyskland har också stängt sina kärnkraftverk, vilket gör att de är mer beroende av gas och kol, som har blivit allt dyrare.

Hur elpriserna i vinter blir beror till stor del på vädret, enligt Mats Persson.

– Blåser det mycket och är milt så kan vi få låga priser. Men om det är vindstilla och kallt kan priserna kan priserna dra i väg rejält.

Di:s motorredaktör guidar.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!