Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske Banks nye chef tvingas vända i dörren

Jakob Aarup-Andersen, 40, stoppas som ny vd för Danske Bamk. Finansinspektionen i Köpenhamn anser att han inte har tillräcklig erfarenhet att leda storbanken.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Efter penningtvättsskandalen på Danske Banks filial i Estland tvingades högste chefen att avgå.

Nu måste den nominerade nye chefen också bort - innan hans ens har tillträtt.

Danske Bank drar tillbaka nomineringen av Jacob Aarup-Andersen som vd.

Anledningen till det drastiska beslutet är att den danska finansinspektionen anser att Jacob Aarup-Andersen, 40, inte har tillräcklig erfarenhet att leda storbanken.

Tvärt kast för Danske Banks vd-kandidat

Därför drar nu Danske Bank tillbaka nomineringen av honom som ny vd för banken.

Förre vd:n Thomas Borgen - tvingades gå - när rapporten om verksamheten på Danske Banks filial i Tallinn, Estland blev offentlig - en utredning som avslöjade en penningtvätthärva av sällan skådat slag med hundratals miljarder kronor där även personer i den ryske presidenten Vladimir Putins närhet pekades ut som kunder hos den estniska "tvättmaskinen".

Nej, det blev inte Jakob Aarup-Andersen som får ta över Danske Bank. Stoppas av finansinspektionen.

Den nu sågade vd-kandidaten Jacob Aarup-Andersen är i dag förmögenhetsförvaltningschef på Danske Bank. Han pekades tidigt ut som bankens favorit att ta över hela verksamheten.

Stannar kvar på banken

Jacob Aaruo-Andersen tycks ta beskedet med jämnmod och fortsätter på sitt gamla jobb.

–Jag är stolt och glad över att Danske Banks styrelse rekommenderade mig till vd-tjänsten då det är ett starkt erkännande. Jag har självklart noterat finansinspektionens svar och motivering, säger han i ett pressmeddelande från banken.

Bankstyrelsen fortsätter nu jakten på ny vd och den tillförordnade vd:n sitter så längre styrelsen inte har hittat en permanent lösning.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!