Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danske Banks kris tuff smäll för adelsfamiljen

Foto: Ane Ugglas.
Robert Maersk Uggla

Krisen i Danske Bank slår hårt mot Sveriges rikaste adelsfamilj: Maersk Uggla.

Nu pekas sonen till Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, en av Sveriges mäktigaste näringslivsprofiler, ut som den som ska rädda Danske Bank ur krisen.

– Danske Banks processer har uppenbarligen inte varit bra nog, säger Robert Maersk Uggla i en intervju med Svenska Dagbladet. 

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, 70, är danska redardrottningen som gifte sig med den svenska adelsmannen Peder Uggla, 73, tidigare överstlöjtnant vid Amfibiekåren.

Vid en granskning av svenska adelns inkomster som Expressen tidigare gjort toppade Ane Ugglas listan över de rikaste. Enbart under 2016 drog hon in närmare en miljard på sin verksamhet i rederiimperiet Maersk, vilket hon tog över när fadern Arnold Maersk Mc-Kinney avled 2012.

 

 

Robert Maersk Uggla är sonen som vuxit upp på Djurgården i Stockholm och via Handels och universitet i Pennsylvania tagit sig in till vd-stolen för holdingbolaget AP Møller, som förutom att kontrollera fartygsgiganten Maersk också är största ägare i Danske Bank.

Sonen har hittills varit något av en näringslivsdoldis, men för SvD uttalar han sig om den pågående krisen med penningtvätt för miljarder inom Danske Bank där AP Møller äger 20 procent av aktierna.

– Nu är det dags att titta framåt, lära av det som varit och utse en ny vd vars viktigaste uppdrag blir att återupprätta förtroendet för banken, säger Robert Mærsk Uggla i ett skriftligt uttalande till SvD.

 

 

Danske Banks börsvärde har på ett år sjunkit med 30 procent och lär sjunka ytterligare i kölvattnet av penningtvättsskandalen.

– Det är djupt beklagligt och det ska inte råda några tvivel om att A.P Möller Holding anser att penningtvätt är helt oacceptabelt, säger Robert Mærsk Uggla till SVD.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!